Zgodbe

Pasti lepotnih operacij

Jana
1. 3. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Menda se je že vsaka tretja Slovenka odločila za estetske poprvake, številne pri samozvanih lepotnih kirurhig. Treba je biti pozoren na znanje in reference kirurgov

Dandanes petkrat več investiramo v zdravila za moško potenco in ženske silikonske vsadke kot v raziskave za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni. Tako bomo čez nekaj let imeli stare babe z ogromnimi joški in stare dedce s trdimi penisi, vendar se nobeden od njih ne bo spomnil, za kaj je to dobro in čemu služi!« To je izjavil Drauzi Varella, brazilski onkolog in Nobelov nagrajenec za medicino, in seveda se strinjamo z njim. Menda se je že skoraj vsaka tretja Slovenka odločila za estetske popravke, številne pri samozvanih lepotnih kirurgih. Ti so jih spremenili v grotesko človeškega videza, da o zdravstvenih zapletih po posegih ne govorimo. Na kaj je torej treba – poleg tega, da ohraniš zdravo pamet – biti pozoren pred estetskimi posegi in operacijami? Na znanje in reference kirurgov!

Če se na obrazu pojavijo gube, ki so tudi zemljevid obraza, kažipot življenja in rasti osebnosti, je to razlog za vik in krik – v enaindvajsetem stoletju moramo biti popolni, mladi in lepi –, če se dojke po porodu ali v menopavzi povesijo, pravijo, da ni več seksapila, enako je s povešeno ali preveliko zadnjico, povešenimi vekami, podbradkom, jahalnimi hlačami na stegnih. Estetski kirurgi pravijo, da tudi lepotni popravki prispevajo k boljšemu, bolj harmoničnem in polnem življenju, ljudje, ki se odločijo zanje, pa si lepoto in torej mladost podaljšajo za, recimo, od deset do petnajst let. Ali pa si ju, ob izbiri nestrokovnega kirurga, uničijo do konca življenja.
Veliko samooklicanih, malo izbranih
A pojdimo po vrsti: na kliničnem oddelku za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline, kjer so kvalificirani tudi za lepotne posege, pravijo, da pri ženskah zadnja tri leta prevladujejo korekcije dojk, pri moških nosov, pri otrocih pa uhljev. Na oddelku imajo tudi najsodobnejši laserski center s petimi najsodobnejšimi laserji (z njimi odstranjujejo žilne spremembe, tudi kožne, vključno s tetovažami!), s katerimi tudi pomlajujejo kožo, a ker je lepotna industrija povezana z marketingom, lepotnih posegov ne opravljajo v tako veliki meri, kot bi jih glede na znanje in usposobljenost lahko: bolj jih zanimajo veliki klinični izzivi, s katerimi rešujejo ljudi. Zaposleni seveda znajo opraviti vse male (botoks in podobno) in velike lepotne posege, celo bolje, pravi predstojnik, prof. dr. Uroš Ahčan, kot tisti, ki so dobro promovirani, a za te posege niso izobraženi.
Če na medmrežju odtipkate »lepotni posegi, lepotni saloni«, se odpre enormno število podjetij, kozmetičnih salonov in klinik, ki oglašujejo pomlajevanje telesa ter obraza. Ko se človek loti iskanja referenc in primerjave cen, ki so za številne pomemben dejavnik pri odločanju o posegu, se znajde na spolzkih tleh: prof. Ahčan opozarja, da je cena povezana s kakovostjo, varnost pa je prva. Dobiček pri nizki ceni pomeni varčevanje pri zaposlovanju kirurgov, ki so pripravljeni sprejeti nizko plačo in imajo lahko neprimerno izobrazbo ter so neusposobljeni na področju plastične in estetske kirurgije. Cena naj bi bila potemtakem zadnje vprašanje, prvo pa, ali ima zdravnik, ki opravlja neki estetski poseg, sploh licenco za opravljanje tovrstnega dela – torej za področje plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije. In še najpreprostejši test: tisti, ki opravlja posege na vaši koži, mora znati našteti vsaj njene plasti!
Škodljive posledice
Strokovno dobro podkovan estetski kirurg, ki mu etika ni tuja, bo človeku, ki išče informacije o estetskem posegu, seveda razumljivo in natančno pojasnil, kako  poteka poseg, pa tudi kakšni so možni stranski učinki ter zapleti. Med posegom gre namreč lahko vse narobe, človek lahko tudi umre, svari prof. Ahčan. Znano je, da uporabniki estetskih storitev prave podatke tudi zamolčijo, ker vedo, da sicer ne bi bili operirani – če pri faceliftingu zamolčite, da jemljete antikoagulantna sredsta, je posledica katastrofalna krvavitev, ki se lahko nabere med plasti kože: pride do vnetja, nenadzorovanega celjenja in grdih brazgotin. Pomembni so posamezni šivi, detajli, če kirurg tega ne obvlada, lahko poškoduje obrazni živec, tako da ostaneta povešen ustni kot, padajoče nenagubano čelo. Že pri najmanjšem estetskem posegu, kot je lipoliza, pri katerem se vbrizga sredstvo, ki stopi maščevje, so ljudje oslepeli zaradi napačnih predela vbrizgavanja in količine vbrizganega sredstva. Znana je zgodba iz tujine, ko je dvaindvajsetletna ženska zaradi laserske depilacije umrla, ker so ji nanesli preveč anestetika  in je to povzročilo toksično reakcijo. Zgodile so se tudi že okužbe zaradi nesterilnosti in posledično septična stanja, ki ogrožajo življenje. Bistveno pri estetski operaciji je, da se pacienta ne izpostavlja dodatni nevarnosti, po operaciji pa mora biti rezultat boljši kot pred njo, poudarja prof. Ahčan. Toda v tujini so kirurgi, ki niso v ustreznem združenju in nimajo licence za opravljanje estetskih operacij, hudo kaznovani, pri nas pa ni tako kljub nadzoru in sankcijam: kirurgi, ki se ukvarjajo z estetskimi posegi, a nimajo primerne izobrazbe, delajo naprej; tako abdominalni kirurg javno govori o lepotnih korekcijah dojk, specialist za usta, nos in grlo pa o korekcijah dojk in vsadkih – in ljudje poiščejo pomoč kirurgov, ki so slišani ter videni.

 

Več v Jani št. 9

Tekst: MIŠA ČERMAK