Mnenja

Kako naj prekinem zavarovanje?

Jana
30. 10. 2010, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Že šest let vplačujem naložbeno življenjsko zavarovanje, in sicer 70 evrov na mesec. Rada bi prekinila pogodbo, nehala plačevati obroke in dvignila svojo naložbo.

Janin finančni kotiček
Svetuje: Matjaž Jereb, samostojni premoženjski svetovalec

Kako naj prekinem zavarovanje?

Že šest let vplačujem naložbeno življenjsko zavarovanje, in sicer 70 evrov na mesec. Rada bi prekinila pogodbo, nehala plačevati obroke in dvignila svojo naložbo. Ko sem se o tem pozanimala pri zavarovalnici, sem ugotovila, da se iz tega objema ne morem iztrgati, razen če umrem, pristanem na vozičku, izgubim službo ali se ločim od moža. Vse drugo, kar ponujajo, stane veliko denarja. Na voljo imam: odkup police, predujem 80 odstotkov odkupne vrednosti (kaj je to????) in neko kapitalizacijo. Ničesar ne razumem in vas prosim za nasvet. Občutek imam, da sem se znašla v pasti, saj bi mi teh 70 evrov zelo prav prišlo zdaj in ne čez 30 let. 

Spoštovana bralka Anita, dajanje nasvetov o že sklenjenih življenjskih zavarovanjih je brez tega, da bi imel vpogled v vašo zavarovalno polico in njene splošne pogoje, zelo nehvaležno opravilo. Zato za konkreten nasvet poiščite stik z mano osebno, tu pa lahko opozorim le na nekaj pomembnih dejstev. Optimalna zavarovalna polica življenjskega zavarovanja bi morala biti zelo pomemben finančni produkt vsakega posameznika, saj z njo sebi in svoji družini zagotovi osnovno socialno varnost, ki je še posebej v teh časih izrednega pomena. A žal največkrat ni tako, ker se večina ljudi odloči za zavarovanje zaradi drugačnega interesa, varčevanja. Varčevanje na zavarovalnici pa je v večini primerov nelikvidno in precej drago, zato se ljudje s časoma odločijo prekiniti zavarovalno polico, s tem pa se ob morebitni nezgodi izpostavijo velikemu finančnemu riziku. Odkup zavarovalne police, ki pri večini naložbenih zavarovanj ne zahteva izpolnitve tako ostrih pogojev, kot ste jih navedli, bi moral biti zato posledica skrajne in zelo dobro pretehtane odločitve! Predujem je možnost, pri kateri vam zavarovalnica izplača določen del odkupne vrednosti police, s tem da zavarovanje ostane še naprej v veljavi. Gre za neke vrste kredit, za katerega vračilo garantirate s svojo zavarovalno polico. Prejeto vsoto predujma lahko vrnete tekom zavarovalne dobe oziroma se vam ob koncu te odšteje od izplačila. Kapitalizacija zavarovanja pa stopi v veljavo takrat, ko po določenem obdobju plačevanja zavarovalnih premij (splošni pogoji) prenehate s plačevanjem. Na to prekinitev vplačil se zavarovalnica odzove tako, da vam na podlagi dotlej plačanih premij izračuna novo zavarovalno vsoto, za katero ste potem zavarovani (za primer smrti) do poteka dogovorjene zavarovalne dobe. Kapitalizacija se lahko do določenega obdobja (splošni pogoji) s plačilom tekoče premije in poplačilom vseh premij za nazaj tudi prekine. Za konec pa še nekaj v zvezi z vašo ugotovitvijo, da bi vam danes denar od premije prišel bolj prav kot čez 30 let. V luči nove pokojninske zakonodaje se z vami, žal, ne morem popolnoma strinjati. Študije namreč kažejo, da naj bi že do leta 2025 na vsakega zaposlenega prišel en upokojenec, višina pričakovanih starostnih pokojnin pa naj bi padla na vsega 40 odstotkov neto osebnega dohodka. Zato je pomembno, da za svojo pokojnino varčujete že danes, pa čeprav na zavarovalnici, ker boste samo v tem primeru imeli možnost ohraniti življenjski status, kakršnega imate danes.  

    
Nasveti so informativnega značaja. Z njimi vas želimo napeljati k razmišljanju, odločiti pa se morate sami. Samo vi se lahko odločite, katera naložba je za vas najboljša, vsaka vaša odločitev pa bo vaš denar izpostavila nekemu tveganju. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj se lahko v času od objave kaj spremeni.

 

Jana št. 37, 14.9.2010