Mnenja

S premierjevim dekretom

Jana
25. 4. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Še vedno sem prepričana, da se na svetu dogajajo pomembnejše stvari, kot je poroka kraljičinega vnuka z dolgoletno spremljevalko.

Še vedno sem prepričana, da se na svetu dogajajo pomembnejše stvari, kot je poroka kraljičinega vnuka z dolgoletno spremljevalko, a vseeno sledim novicam o paru, ki bo v kratkem stopil pred oltar v intimni družbi dveh milijard globalnih gledalcev. Še bolj me fascinirajo dogodki v zakulisju in obrobju. Trivija ali ne, to niso običajni časi.
 Si lahko predstavljate v kakšni drugi državi, da bi premier spodbujal nacijo, naj organizira poulične zabave kot izraz narodne celovitosti, tako rekoč po državljanski dolžnosti? Britanski premier David Cameron je pravkar šel pred kamere s tem poslanstvom.
 Ob teh kraljevsko predporočnih dneh osebno postane ne le javno, ampak državno. Praznično dobi politično dimenzijo. Princ Harry, mlajši brat bodočega ženina, je o veličastnem dogodku rekel približno tako: »Veliko raje bi se (princ Wiliam in Kate) poročila skromneje in v senci, ampak ker smo, kdor smo (namreč monarhija), morata sprejeti svojo vlogo (kamere, pomp ...).«
 Po običaju svojo vlogo odigrajo tudi podaniki po vsem kraljestvu, tako da obred monarhije praznujejo kot družinski dogodek. V teh dneh so sicer veliko govorili o tem, da malo krajev napoveduje poulične zabave v počastitev kraljevske poroke. Da občine komplicirajo, hočejo preveč papirjev, preveč zavarovanja, preveč birokracije.
 Doslej sem videla številne poulične zabave, vaška praznovanja, poletna rajanja s ščepcem turističnega priokusa. Prebivalci razobesijo pisane trakove ali pa zastavice na vrvici in s to barvno kačo kolobarijo od hiše na eni strani ceste do hiše nasproti ter tako naprej, dokler ulice po vsej dolžini ne preobrazijo v »sobo« s pisanim, plapolajočim »stropom«, temu se reče »bunting«, in postavijo mize.
 Te poulične prireditve pa lahko presežejo pomen lokalnega razvedrila. Nacije se ne gradi samo z vojnami in upori, ampak s skupnimi doživetji, tudi prijetnimi, v tem primeru s skupnim praznovanjem monarhije. Monarhija je namreč osrednji združevalni moment nacionalno in razredno raznolikega kraljestva, in tak trenutek prikrito patriotskega združevanja bo ceremonija ob poroki bodočega prestolonaslednika.
 Premier Cameron je v kamere povedal: »To bo tudi poseben dan za vsakogar v tej državi, da se pridruži enkratni priložnosti v generaciji, materi vseh zabav . Po vsej državi so napovedali že 4000 pouličnih zabav, tudi Samantha (premierjeva žena) in jaz bova gostila eno na naši ulici Downing Street za okoliške prebivalce in tudi dobrodelne organizacije. Žalostno pa je, da ponekod občinska birokracija podira načrte lokalnih prebivalcev. Zateženi uradniki na mestni občini Coventry – tega si nisem izmislil – občinarji bi torej dovolili zabavo, če nima glasbe, nima skakanja, nima vožnje, nima zabave, skratka nobenega razvedrila. Neka druga občina je prepovedala vse doma narejene kolače in čaj, celo za kraljevsko poroko, zaradi – uganili ste – pravilnika o zdravju in varnosti. Svet občine Newcastle je nekomu, ki je hotel organizirati poulično zabavo, povedal, da mora izkašljati za 5 milijonov funtov (okrog 7 milijonov evrov) zavarovanja. To je smešno. Porivalci peres in tisti, ki se vtikajo v vsako stvar, nimajo pravice, da vam preprečijo zabavo. Bom povedal naravnost. Premier sem jaz (aplavz) in pravim vam takole: če hočete imeti poulično zabavo, nadaljujte in si jo organizirajte.« (aplavz)
 Že prej je naš blok za predvečer poroke napovedal vrtno zabavo.

 

Piše: Jana Valenčič                                       Jana št.16, 19.4.2011