Mnenja

Kako naj se znebim limita?

Jana
30. 5. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Stara sem 50 let in šele pred kratkim sem ugotovila, kako drago me stane limit, ki ga že dolga leta vlečem za sabo.

Stara sem 50 let in šele pred kratkim sem ugotovila, kako drago me stane limit, ki ga že dolga leta vlečem za sabo. Pred nekaj leti so mi odobrili 2000 evrov izrednega limita in doslej mi ni uspelo, da bi se ga znebila. Sedaj sem se odločila, da nekako pridem na pozitivno stanje, in vas prosim za nasvet. Kaj je najboljše zame? Ali naj vzamem kredit? Ta ima menda nižje obresti, kot so obresti negativnega stanja. Ali obstaja kakšna druga možnost? Torej kredit ali postopno varčevanje in potem pokritje negativnega stanja?

Veseli me, da ste postavili vprašanje, s katerim se večina ljudi ne ukvarja predvsem zato, ker preprosto ne vedo, kako drago jih stane to »razkošje«, ki mu pravimo izredni limit. Limit nikakor ni namenjen za odpravljanje rednih finančnih težav posameznika, ampak zgolj za občasno premostitev likvidnostnih težav tistih ljudi, ki imajo dobro plačilno samodisciplino. V nasprotnem primeru limitu zelo hitro sledi dodatni (super) limit, malenkost pozneje še izredni limit in posameznikova zadolženost pri banki z visoko obrestno mero je zagotovljena! Tako iz upnika hitro postanete dolžnik. Ker je limit dražja oblika bančnega kreditiranja in postaja iz leta v leto dražji, predlagam, da ga čim prej odplačate. In to nikakor ne s kreditom, ampak z varčevanjem! Morda se vam trenutno zdi težko začeti varčevati, a ob tem nikar ne pozabite, da za življenje s tujim denarjem zdaj plačujete zelo visoke obresti, ki bi jih s primernim varčevanjem lahko obdržali zase. Kako se torej lotiti varčevanja? Na začetku sta zagotovo najpomembnejša  pogoja cilj varčevanja in močna želja. Prvi pogoj je pri vas izpolnjen, drugi pa verjetno tudi, saj ste sami spoznali, da bi bilo glede limita dobro kaj ukreniti. Naslednji smiselni korak bi bil plačevanje vseh nakupljenih dobrin z gotovino, plačilne kartice pa »deponirati« pri zaupanja vrednih družinskih članih ali prijateljih. Sočasno bi bilo priporočljivo uporabljati nakupovalni listek. s katerim pojdite v trgovino le enkrat na teden in s katerega prej črtajte vse tiste dobrine, ki se jim lahko začasno odpoveste ter ne bodo bistveno vplivale na kakovost in način vašega življenja. Zelo vam bo koristilo, če si  boste pred vsakim nakupom postavili naslednja tri vprašanja: Ali to potrebujem? Ali to potrebujem takoj? Ali si to lahko tudi privoščim? Zanimiva študija, ki so jo pred leti naredili pri Marketing Science Institute, je pokazala tudi to zanimivost, da tisti kupci, ki v trgovino zahajajo trikrat ali štirikrat na teden, zapravijo kar 54 odstotkov več denarja od načrtovanega! S pričakovanim višanjem temeljne obrestne mere Evropske centralne banke bo življenje na podlagi umetnega standarda v prihodnje postajalo vse dražje in težje, zato predlagam, da storite vse, da si čim prej vrnete naravni življenjski standard in s tem delno finančno neodvisnost. Naj za konec navedem še Voltairovo misel, ki lepo povzema vse napisano in pošilja koristno sporočilo: »Kdor omejuje svoje želje, je zmeraj zelo bogat.«

Nasveti so informativnega značaja. Z njimi vas želimo napeljati k razmišljanju, sami pa se morate odločiti,  katera naložba je za vas najboljša. Z vsako odločitvijo boste tvegali. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj se lahko od objave spremenijo.

Piše: Matjaž Jereb, samostojni premoženjski svetovalec

Jana št. 21, 24.5.2011