Ljudje

Bojan Sovilj je v 11 mesecih shujšal 102 kilograma

Katja Božič
26. 3. 2024, 05.00
Deli članek:

Bojana Sovilja iz Šoštanja danes marsikdo ne prepozna. Vsaj ne tisti iz njegovega starega življenja, ko je bil še redar v vseh najbolj znanih nočnih lokalih po Sloveniji in je tehtal okoli 170 kilogramov. Z nezdravim življenjem in prehranjevanjem je počasi drsel v prepad. Da je na dnu in bo moral nekaj storiti, mu je bilo jasno, ko mu telesna bolečina ni več dovolila normalno živeti, prav tako ne tista pri srcu – zapustila ga je namreč še družina. »Pred osmimi leti niti sam s sabo ne bi spil kave,« je bil iskren, ko smo se srečali v prijetnem lokalu ob Šoštanjskem jezeru.

Šimen Zupančič
Bojan Sovilj

»Včasih sem se pehal za kariero in denarjem, danes nimam nič, ampak sem srečen človek, marsikaj zmorem, pa še pol manj me je,« se prešerno nasmehne vitek postaven moški, za katerega si ne moremo predstavljati, da je nekoč kot omara velik in širok pomagal vzdrževati red v nočnih lokalih. A tisto, pravi, je bilo čisto drugačno obdobje, takrat je drugače razmišljal, za zdravje mu ni bilo preveč mar, tudi družini se ni kaj prida posvečal. Ko danes gleda nazaj, mu je jasno, da se je moralo nekaj zgoditi, sicer bi njegovo življenje lahko šlo drugačno pot.

Osebni arhiv
Bojan preden je začel z dieto.

Življenje je zahtevalo davek

V otroških in najstniških letih je bil športnik. Treniral je odbojko in bil zelo uspešen, potem pa je moral zaradi tromboze v desni roki športno kariero končati. Dokončal je srednjo rudarsko šolo, naredil tečaj za trenerja in leto ali dve treniral mlade odbojkarje. Potem pa ga je premamilo življenje, ki se mu je obetalo kot varnostniku. Kaj je lahko lepšega za fanta v teh letih, kot da se mu naenkrat odprejo vrata v svet nočnega življenja – ženske, zabava, družba, hrana, alkohol! Življenje, ki se nikoli ne umiri, a zahteva svoj davek.

»Spat sem hodil ob petih, šestih zjutraj, vstal sem ob petih popoldne. Potem popiješ kavo, pokadiš cigareto, poješ nekaj sladkega, ob osmih, devetih zvečer sem se nažrl in potem spet sredi noči obiskal lokale s hitro prehrano, ki so delali pozno v noč.« Dneva po navadi niti videl ni. Vsa ta leta nočnega življenja, nezdrave prehrane in premalo gibanja so se mu nabrala v ogromnem telesu, ki ga na koncu na navadni osebni tehtnici niti stehtati ni mogel. Da ima skoraj 170 kilogramov, je pokazala dvotonska tehtnica za blago v eni od trgovin, kjer je obiskal prijatelja, ki je tam delal kot varnostnik. Kljub ogromnemu telesu je bil gibčen in vitalen, hiter, celo nogomet je igral. Toda enaindvajset let nezdravega življenja je začelo kazati svoje zobe. Pestiti so ga začele težave ljudi s čezmerno težo – visok krvni tlak, povečan sladkor. A to ga ni tako motilo, kot so ga začeli ovirati hemoroidi, ki so mu vse bolj kratili spanec in grenili življenje.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 13., 26. marec, 2024.

Šimen Zupančič
Bojan Sovilj: 'Danes sem drugačen človek'

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!