Ljudje

Najboljši lifting je nasmeh

Sonja Javornik
5. 3. 2024, 07.00
Posodobljeno: 5. 3. 2024, 07.06
Deli članek:

Moderna oblačila, čudovite postave, mladostna energija – tako bi lahko opisala Alenko Godec, Damjano Golavšek in Simono Vodopivec Franko, ko sedijo pred mano ter nasmejano in pozitivno pripovedujejo, kako dobro se imajo tukaj in zdaj, z vsemi življenjskimi izkušnjami in modrostjo vred. Konec leta bodo vse tri dopolnile 60 let, ki pa jih niti najmanj ne kažejo! Simona, Alenka in Damjana sestavljajo tudi trio Dinamitke, ki nas razveseljuje že kakšno desetletje. Pravijo, da zdaj uživajo bolj kot pred leti. In v smehu dodajo, da verjetno zato, ker nikoli ne vedo, kdaj bo zadnjič.

Mateja J. Potočnik
Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko in Damjana Golavšek
Zahvaljujemo se hotelu One66, kjer smo fotografirali in se pogovarjali.

Ko vas pogledam, resnično ne morem verjeti, da ste v teh letih. 60-letnice si običajno predstavljamo malo drugače.

Simona:Me tri bomo letos stare 180 let, obrnile se bomo za 180 stopinj in odkorakale nazaj proti petdesetim! (smeh) Morda ste slišali, da na Japonskem praznujejo 60 kot mi 50. Prav šestdeset je zanje najpomembnejša prelomnica v življenju.

Damjana:Pri nas v Gabrjah je prava prelomnica sedemdeset let!

Alenka: V Šiški pa osemdeset. (se vse režijo)

Simona:Zadnjič so Tofa (Toneta Fornezzija, s katerim je sodelovala v radijski oddaji Moped show in ki je zdaj dopolnil 90 let, op. a.) vprašali, na kaj pomisli ob številki devetdeset. Odgovoril je, da pomisli na sto.

Alenka: Skupaj smo že praznovale 50. obletnico, poznamo pa se še mnogo dlje. Ko se ozrem nazaj, petdesetka sploh ni grozna. Od takrat se nam je zgodilo toliko lepega. Še vedno smo druga drugi v navdih, pravzaprav vedno bolj.

Damjana:Sprejeti moraš, česar ne moreš spremeniti.

Simona:Prijateljica, ki je zadnjič obiskala muzikal Mamma Mia, je ugotavljala, da še bolj uživamo kot pred leti. Sem ji rekla, da verjetno zato, ker nikoli ne vemo, kdaj bo zadnjič! (smeh)

Nič ni več samoumevno ...

Simona:Res je. Hvaležen si, ker se zavedaš minljivosti in da se od točke A približujemo točki B. Vsakič posebej skušam maksimalno uživati.

Damjana:Zame je zadnja dekada ena lepših.

Simona:Pa smo pri petdesetih mislile, da smo že vse doživele!

Alenka:Leta mi pri moji sproščenosti, pri tem, da se rada smejim in zafrkavam, ne morejo priti do živega. To sem jaz! No, pri »fasadi« je zgodba drugačna! (smeh)

Mateja J. Potočnik
Damjana Golavšek, Simona Vodopivec Franko in Alenka Godec

Ampak vse tri ste videti fantastično. Ste si pri tem, hm, kaj pomagale?

Simona:Obiskujem kozmetičarko, skrbim za nego, večjih popravkov pa še nisem imela. Težko bi se odločila za poseg. Bojim se jih in upam, da me ne bo z leti kaj popadlo.

Alenka: Mene ne bo!

Damjana: Mene tudi ne!

No, operacije so pri vas res odveč.

Alenka: To je stvar osebne odločitve in nisem nasprotnica. A kar se mene tiče, se tega bojim, še bolj pa sem prepričana, da si z lepotnimi popravki ne bi bila všeč niti se ne bi počutila bolje.

Damjana: Pet dni sem gledala San Remo. Tam res vidiš vse. In sem primerjala dve, od katerih ena ni imela popravkov, druga, malo mlajša, pa jih je imela, pa ni videti nič mlajša. Ta brez popravkov se mi je zdela bolj graciozna, ker je bila naravna.

Pravijo, da z leti dobiš takšen obraz, kot si ga zaslužiš.

Simona: Izraz na obrazu je vsekakor odraz karakterja, duše.

Alenka:Poznam 93 let staro gospo, ki je zame lepa ženska. Vedrega duha, optimistična. Vedno ji rečem, da si želim biti kot ona, ko bom starejša. Lepota je povezana s stanjem duha, z izrazom na obrazu, iskrivimi očmi.

Simona:Moja prijateljica Ivanka Kraševec jih ima že krepko čez 80 let, pa se mi zdi najlepša ženska v teh letih, kar jih poznam.

Damjana:Pravijo, da je najboljši lifting nasmeh.  

Simona:Žal nekatere vodi pot skozi hude življenjske preizkušnje, in tudi to se zariše na obrazu.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 10., 5. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!