Ljudje

Asketska dieta Nikole Tesle: Poslušal je svoje telo

Katja Božič
7. 10. 2023, 08.00
Deli članek:

Nikola Tesla, izjemnež v vseh pogledih, ki nas tam izza mavrice še danes navdihuje, je bil posebnež tudi pri navadah in prehranjevanju. Tako kot vsaki stvari se je posvetil tudi prehrani in z leti natančno ugotovil, kaj njegovemu telesu najbolj koristi – mu daje energijo, ga ohranja vitalno ter zdravo. Zavedal se je pomena zdrave prehrane, gibanja, le pri spanju ni bil najbolj strikten, lahko razberemo iz njegovih številnih zapisov.

Shutterstock
Prisegal je na zelenjavno juho iz čebule in sesekljane zelene z veliko masla.

V Centru Nikole Tesle v Smiljanu pri Gospiću je vodička Nikolina Krpan, ki nas je pred kratkim vodila po razstavi v njegovi rojstni hiši, omenila, da je bil asket, jedel je le dvakrat na dan – zajtrk in večerjo, njegovi obroki pa nikoli niso bili obilni. »Njegove obleke so bile več kot trideset let iste velikosti, zato mu sploh ni bilo treba hoditi h krojaču na pomerjanje,« je povedala. Kaj je potem vendar jedel? »Za večerjo naj bi jedel krompir, kuhano meso in zeleno, zraven pa vedno kozarček vina. Nekateri zapisi celo pravijo, da naj bi proti koncu življenja postal vegetarijanec. Glede na to, da so bili v njegovi družini dolgoživi, je računal, da bo ob primerni skrbi zase živel več kot sto let. Žal se je uštel, saj je umrl v 86. letu starosti.« 

Shutterstock
Nikola Tesla

Krompir enkrat na dan

Ljudje preveč in nepravilno jemo, je bil prepričan. Zaradi prenajedanja in premalo gibanja se telo le s težavo razstruplja, zato je jedel dva obroka dnevno. Ko je črtal kosilo, sta se mu izostrila okus in apetit, prav tako se je rešil napihnjenosti, s katero je imel vedno težave. V svojih spominih je zapisal, da je za zajtrk rad zaužil mleko, ker je polno beljakovin, in jajca, še posebej beljake, prav tako zaradi beljakovin. Zraven ni nikoli jedel kruha. Poudarjal je, kako pomembna za naše telo je zelenjava, čeprav nima veliko beljakovin. Ne daje veliko energije, je pa pomembna za uravnavanje črevesja in telo obogati z vitamini. Prisegal je na zelenjavno juho iz čebule in sesekljane zelene z veliko masla. Za sladico pa si je privoščil košček sira ali jabolko. »Takšno lahko prebavljivo kombinacijo jem že leta,« je dejal pri 78. letih, ko je meso jedel že precej poredkoma, le enkrat ali dvakrat na leto. Rajši je imel ribe, ki so prav tako bogate z beljakovinami in maščobami, pa še lažje so prebavljive. »Fosfor v njih je odličen za živčni sistem in hrani možgane, po drugi strani pa povzroča kislost v telesu. Je pa res, da tako od mesa kot od rib hitro dobimo energijo, zato je takšna hrana nujna za določene poklice,« je razmišljal. Visoko na njegovi prehranjevalni lestvici je bil tudi krompir, ki naj bi se ga jedlo vsaj enkrat na dan, zaradi mineralnih snovi. Medtem ko se je stročnicam izogibal.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 40, 3. oktober, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!