Ljudje

Irena Yebuah Tiran osebno: Z optimizmom do cilja!

Katja Božič
28. 9. 2023, 07.00
Deli članek:

Medtem ko glasbenica Irena Yebuah Tiran pluje skozi življenje z vztrajnostjo in optimizmom, nikakor ne more razumeti pohlepa in kopičenja na račun drugih. Proste trenutke najraje preživlja s svojo in sestrino družino, uživa v peki tort in teku, zato ni čudno, da lahko, kot pravi, veliko denarja potroši za tekaške copate.

Sašo Radej
Irena Yebuah Tiran

Katere lastnosti vam v življenju najbolj pomagajo?

Vztrajnost in optimizem. Včasih se vdam malodušju, pa me optimizem vleče naprej, da vztrajam do cilja. 

Katere lastnosti pa vas motijo pri drugih ljudeh?

Absolutno pohlep in skopost. Ko nikoli ni dovolj in se brezbrižno kopiči na račun drugih. Tega moj um preprosto ne more razumeti.

Če bi lahko karkoli spremenili pri sebi, kaj bi to bilo?

Dejstvo, da se me vse tako zelo dotakne. Empatija je sicer zame zelo pomembna, ampak ko te ves dan ali celo več dni boli želodec zaradi neuspeha tvojega najljubšega športnika, veš, da si šel korak predaleč. Tudi po letošnjih poplavah pekoč občutek v želodcu ni popustil, dokler nisem šla fizično pomagat.

Če bi imeli moč superjunaka, kaj bi spremenili?

Zagotovo bi vzela tistim, ki imajo preveč, in dala tistim, ki nimajo ničesar, pa ne po svoji krivdi. Zaščitila bi najranljivejše: otroke in živali. Pa uravnotežila bi finančne vire za šport in kulturo, umetnost. 

Kakšen je vaš popolni trenutek sreče?   

Zdi se mi, da je v vsakem življenjskem obdobju to nekaj drugega. Ta trenutek me najgloblji občutek sreče prevzame, kadar me sinova pokličeta mami. Kadar jima povem, da ju imam rada, in mi odvrneta: »Jaz tudi tebe, mami.« Se kar stopim.

Kdaj vam je bilo v življenju najbolj nerodno?

Ko sem še študirala v Salzburgu in v Sloveniji še nismo imeli vseh teh »bleščečih« trgovin, sem se odpravila kupit koncertno obleko. In se mi je zazdelo, da bi pomerila korzet. No, nase sem ga še nekako spravila, s sebe pa nikakor. Obtičala sem z rokami v zraku in morala zaprositi neznanko, da mi pomaga sleči to, kot se je izkazalo, premajhno čudo. Precej nerodna situacija! Se pa na ta račun še vedno od srca nasmejemo s prijateljicami!

Kako najraje preživljate proste trenutke?

S svojo in sestrino družino se radi potepamo po naši prelepi Sloveniji, pa seveda tudi drugod. Rada sem s prijatelji in jih gostim. Pečem torte. Tečem. Izdelujem šopke ter sem in tja brkljam po zemlji na vrtu.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 39, 26. september, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!