Ljudje

Katarina Grabnar Apostolides: Bližje gobam kot drevesom

Jelka Sežun
28. 9. 2023, 06.00
Deli članek:

Dobro leto staro jo je oče na hrbtu nosil s seboj v gozd in je iz otroškega nahrbtnika visoko nad tlemi navdušeno vriskala, boba! – njena prva beseda, pravi – kar je bila njena verzija gobe. Gobe so z njo ostale vse življenje, še vedno živi, vpija in diha gobe. In jih hodi gledat v gozd še ponoči, ko žarijo. Mogoče zato, ker je zaradi nižje rasti »bližje gobam kot drevesom«, kot sama pravi. In se seveda ni moglo končati drugače, kot se je – s knjigo o Katarini in o gobah.

Šimen Zupančič
Katarina Grabnar Apostolides, mikologinja

Pravi, da za gobe raje uporablja latinska imena kot slovenska, da so bolj opisna, a res, si mislim, a res – le kako bi lahko Laetiporus sulphureus prekosil domače ime žvepleni lepoluknjičar in kako bi ti ob Phaeolus schweinitzii bolj zaigralo srce kot ob mojem absolutnem favoritu, žoltorobem rjavoporu? Samo povaljajte tole po ustih, žol-to-ro-bi, pa potem še rja-vo-por, ni to užitek? Mislim besedo, ne same gobe, ta je za barvanje vsega mogočega, tudi las ali kože, pravi Katarina. Goba je, jasno, pristala tudi v naslovu knjige, Zadnja vijoličasta bledivka so jo poimenovali. Ni to boljše, ni to veliko boljše kot zadnja Laccaria amethystina?

Šimen Zupančič
Tole ni mit, tole je zapoved: gob nikoli ne nosite v vrečki, vedno v košari. Tudi zato, da med potjo stresate trose in jih pomagate ohranjati.

Zadnja vijoličasta bledivka, ki jo je o Katarini in s Katarino za Beletrino napisala Ana Schnabl – kot avtorici sta navedeni obe – je nenavadna knjiga, knjiga brez žanra. Ali pa knjiga z mnogo žanri, kakor hočete – malo biografija, malo razlaga o gobah, vse skupaj posuto še s ščepcem receptov in nasvetov. Gobe niso samo za na krožnik, gobe so – prave gobe, pravilno uporabljene – tudi za to, da se v gozdu odžejaš, pa začimba, sestavina likerjev, barvilo (je kdo rekel žoltorobi rjavopor?), pomoč pri hujšanju in seveda, že od nekdaj, tudi zdravilo. Ötzi, več kot 5.000 let star mumificiran možakar, ki so ga našli v Alpah, je imel s seboj koščke gobe, brezove odpadljivke – še eno očarljivo gobje ime – kot so ugotovili.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 39, 26. september, 2023.

Šimen Zupančič
Katarina prireja tudi gobarske delavnice, na katerih razbija mite, ukoreninjene med slovenskimi gobarji.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!