Ljudje

Linda Evangelista supermodel, superborka: Z eno nogo iz groba

Jelka Sežun
21. 9. 2023, 08.00
Posodobljeno: 21. 9. 2023, 10.10
Deli članek:

V petih letih je dvakrat premagala raka na prsih, zdaj je njena prognoza »dobra, a ne odlična« – rak se lahko kadarkoli spet vrne, so ji povedali zdravniki. Linda Evangelista sicer pravi, da je »z eno nogo v grobu«, ampak ji ne gre čisto verjeti, ker se ob tem prešerno smeje. In ker je zagrizena borka, ki se že dvakrat ni dala in se bo zagrizeno borila še tretjič, če bo treba. Že mogoče, da je z eno nogo v grobu, je pa zato z drugo še zelo na tem svetu.

Profimedia
Linda Evangelista

Zdaj ima 58 let in za seboj več kot 700 naslovnic, v poznih osemdesetih in v devetdesetih pa je bila Linda Evangelista s Christy Turlington in Naomi Campbell v trojici najslavnejših, najbolje plačanih manekenk na svetu in si je lahko privoščila izjave, kot je bila tista, da »za manj kot 10.000 dolarjev niti iz postelje ne vstanemo«. Dobrodošli v dobi supermodelov. Njen citat, mimogrede, je potem krasil neštete majice in celo prevleke za blazine.

Še pred Jennifer Aniston in »the Rachel« je s svojo pričesko diktirala svetovno modo – ko si je dala leta 1988 dolge lase pristriči v kratko paževsko pričesko, so ji najprej odpovedali sodelovanje pri šestnajstih modnih revijah, ampak je bila potem ona tista, ki se je zadnja smejala – njena pričeska je dobila ime »the Linda« in se je znašla na ženskih glavah širom sveta, za dobro mero je pa še navdihnila lasuljo z imenom »the Evangelista«. Bila je rjavolaska, platinasta plavolaska in rdečelaska, vedno znova se je znala na novo izumiti in so ji zato rekli kameleon. Sčasoma se ji je zgodilo tisto, kar se zgodi vsem, tudi tistim, ki niso supermodeli – postarala se je. A je bila še vedno lepa, še vedno iskana, še vedno uspešna.

Vouge
Linda Evangelista

Ne bom umrla od tega!

Saj se je poskusila upokojiti, pa jo je nekaj vedno potegnilo nazaj pod žaromete. Leta 2021 je povedala, da se že šest let skriva pred javnostjo zaradi ponesrečenega lepotnega postopka, ki jo je »iznakazil« in niti dve poznejši operaciji nista pomagali. Vložila je tožbo za petdeset milijonov dolarjev, a so se potem lani na sodišču poravnali. Za koliko, niso povedali.

Vse skupaj pa je bilo samo uvod v resne zdravstvene težave, o katerih je spregovorila šele zdaj: leta 2018 je letni mamogram pokazal raka na dojki. Odločila se je za dvojno mastektomijo in mislila, to je to, zdaj sem varna. »Rak na prsih me že ne bo ubil,« si je takrat rekla. Je pa vsekakor še enkrat poskusil – lanskega julija so ji odkrili raka na prsni mišici. Linda se še vedno ni bila pripravljena predati. Poroča, da je kirurgu pred drugo operacijo naročila: »Naredite mi luknjo v prsi. Nočem, da je lepo videti, hočem, da to izkopljete, in ko boste končali, hočem v svojih prsih videti luknjo. Ste me razumeli? Nočem umreti od tega.«

Kaj skriva pod obleko?

Obljubila si je tudi, da bo o svoji bitki z rakom nekoč spregovorila – a ne takoj. »Samo peščica ljudi je vedela. Tudi nisem tiste vrste človek, ki mora vse povedati. Rekla sem si, da bom nekoč povedala, ampak ne med tem, ko to preživljam. Nočem, da mi Daily Mail tabori pred vrati kot vsakokrat, ko se kaj zgodi.« Prestala je kemoterapijo in obsevanje. Zdaj je zazdravljena, a se zaveda, da nad njo visi grozeč oblak. Ampak hoče proslavljati, pravi. Vsak nov dan je darilo. Njen sin August ima šestnajst let, hoče ga videti odrasti.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 38, 19. september, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!