Ljudje

Al Bano: Pokonci me držijo glasba, zemlja in ljubezen

Andreja Comino
11. 5. 2023, 06.00
Deli članek:

Ob besedi Italija pomislimo na živahnost, veselje, ljubezen, odlično hrano, izbrana vina in glasbo. Al Bano, ki mu v osebni izkaznici piše Albano Antonio Carissi, je pred desetletji v svet ponesel italijansko kancono, ki gre hitro v ušesa in ljudi spravi v dobro voljo.

Profimedia
Al Bano

S svojim osupljivim glasovnim razponom štirih oktav in pol pa z lahkoto prepeva pop, rock in italijanske disko pesmi. Tudi onkraj meja »belle« Italije si požvižgavamo pesmi Sharazan, Felicita, Ci Sara in druge. Ponesejo nas v preteklost, v zlate čase italijanske kancone, ko sta si odre suvereno delila z ženo Romino Power. Čeprav bi lahko živel v najbolj mondenih krajih na svetu, je pevec močno navezan na svojo domačo pokrajino Apulijo, kjer je strasten in cenjen vinogradnik, ki pridela osupljive količine vina, ima pa tudi svoje zdravilišče in hotel.

Profimedia
Al Bano, legenda italijanske popevke

Al Bano bo konec maja praznoval 80 let. Kljub častitljivemu jubileju ga je težko ujeti. Prekipeva od energije in počne toliko stvari, da bi mu jih upravičeno lahko zavidali tudi polovico mlajši. Seveda bo rojstni dan dostojno proslavil. Pravzaprav se je praznovanje začelo že pred meseci, na legendarnem festivalu San Remo, na katerega ima nepozabne spomine. Naslednje praznovanje bo imel na velikem koncertu v Veroni, kmalu zatem pa bo pel v Ljubljani, v Cankarjevem domu. To sicer ne bo njegov prvi obisk Slovenije, saj je pred desetletji na naših odrih že nastopal v duetu z žal prezgodaj pokojno Simono Weiss. Velikokrat pride tudi v našo soseščino, njegova hči Cristel Carissi, manekenka in modna oblikovalka, ki je nastopila v več resničnostnih šovih in posnela nekaj pesmi, je namreč poročena s hrvaškim bogatašem Davorjem Lukšićem, s katerim v luksuznem delu Zagreba, Pantovčku, živi umirjeno družinsko življenje. Cristel in Davor, katerega družina je ena najbogatejših na Hrvaškem, v lasti ima veliko turističnih kompleksov, sta se spoznala leta 2012 v New Yorku, štiri leta pozneje pa poročila v mestu Lecce na jugu Italije. V zakonu so se jima rodili trije otroci, Kay Tyrone, Cassija Ylenia in Rija Ine. Ponosni dedek Al Bano uživa v druženju z njimi. Posebej za Jano je spregovoril o svojem glasbenem in poslovnem cesarstvu.

Intervju si lahko preberete v reviji Jana, št. 19, 09. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!