Ljudje

Veliki intervju s Katarino Čas: Ni vse v kartah za vse

Sonja Javornik
3. 5. 2023, 04.30
Deli članek:

Spomnim se večerje po snemanju prve oddaje Atlantis v 90. letih, v kateri je Katarina Čas začela svojo televizijsko kariero. Bila sem očarana, saj je bila resnično ljubka, očarljiva.

Šimen Zupančič
Katarina Čas

Skoraj tri desetletja pozneje je še vedno taka. S poznavalci domače estrade smo večkrat govorili, da je prav ona najbolj »normalna«, da nikoli ni imela zvezdniških »popadkov«. Pa čeprav bi jih po uspehih v Hollywoodu res lahko imela. Povod za  tokratni intervju je bil Uspeh serije Ja, chef, ki ima na Voyu rekordno gledanost. Pa seveda modne fotografije, ki so pred vami.

Ste morda, odkar igrate v seriji Ja, chef, kaj več v kuhinji?

Zelo rada kuham, če imam čas. Skuhati nekaj na hitro ni tak užitek kot takrat, ko v miru sekljaš, se igraš z začimbami in pripraviš nekaj posebnega. Pri seriji sem dobila ogromno idej, saj so hrano pripravljali profesionalni kuharji. Nisem pa tako napredovala, da bi lahko kuhala v restavraciji. (smeh) Hrane načeloma nismo jedli, ker smo prizore ponavljali in se je kakšna scena snemala tudi več dni. Večinoma je bila hrana pripravljena kot del scenografije in ni bila užitna. 

Šimen Zupančič
Katarina Čas: »Hollywoodski sistem je pač nekaj posebnega – prinese svetovno slavo, pa tudi svetovni pritisk.«

Morate z leti bolj paziti na to, koliko jeste?

Telo se z leti spremeni, čeprav sem mislila, da je vse to v zvezi s hormoni samo nakladanje. A sčasoma se kilogrami res nabirajo na nekaterih delih telesa. Včasih sem šla dvakrat okoli hiše in sem že imela kilogram manj. (smeh) Zdaj ni več tako. Nisem ljubiteljica fitnesa in telovadbe. Rada imam naravno gibanje. Grem v hribe, plesat, plavat, smučala že dolgo nisem, sem bolj tip za poletne vragolije. Včasih se zamislim nad seboj, ko vidim, kako so nekatere igralke organizirane – na snemanje prinesejo zdravo hrano in narezano sadje. Sama nisem tako pridna. Ravno prej sem pojedla pašteto, namesto da bi, na primer, avokadov toast. No, ja, nisem imela avokada doma, sicer bi ga! (nagajiv smeh) 

Mi smo neka druga generacija, zdajšnja je mahnjena na fit telo, zdravo življenje, eko, bio … To se mi zdi dobro, a se tega šele učim. Spremembe, ki nastajajo z leti na obrazu, telesu, bi morali sprejeti, ker staranju nihče ne more ubežati. Zunanjost je postala preveč pomembna. Vse se zdi površinsko, mogoče tudi zaradi razmaha družbenih medijev. Noro se mi zdi, da mlada dekleta uporabljajo filtre na Instagramu, ki povečajo ustnice, naredijo plastično kožo … Svoje telo sem sprejela. Razmerja so pač malce drugačna – zdaj imam večjo zadnjico in oprsje, kar se mi zdi čisto ženstveno. S spremembami se moraš sprijazniti in seveda skrbeti zase. Ko vidim, kako je pri 50 videti Jennifer Lopez, mi sicer ni nič jasno. (smeh) Če jo kdaj srečam, jo bom najprej zaslišala, kako ji to uspeva.

Šimen Zupančič
Katarina Čas: »Zdaj manj sodim druge, bolj jih sprejemam. Priporočam, da smo prijaznejši.«

Je v Hollywoodu pritisk glede tega večji? Vi to v Sloveniji najbolj veste, saj vam je uspel met v prvo ligo …

Tam nisem živela, samo snemala. Reciva, da sem samo okusila Hollywood. Imam nekaj izkušenj in še zdaj se mi zdi noro, da se je to zgodilo in sem imela možnost doživeti njihove A-produkcije. A tam okolje res ni najbolj zdravo. Večina žensk je obremenjena z videzom in kalorijami in večina jih je velikosti small ali celo extra small. Res je tudi, da imajo glavne zvezde več denarja in je lažje skrbeti zase, če pride osebni trener na dom, imaš osebnega kuharja, ki ti pripravlja zdrave obroke, svoj bazen in lastno telovadnico. Hollywoodski sistem je pač nekaj posebnega – prinese svetovno slavo, pa tudi svetovni pritisk in paparace pred lastno hišo, kar najbrž ni lahko.

Ko sva se dogovarjali za intervju, ste bili v tujini. Se spet obeta zanimiva vloga?

Po štirih letih sem bila v Londonu. Tam imam agenta, agencijo in veliko prijateljev. Šla sem poslovno – imela sem avdicijo – in zasebno. Lepo se je bilo spomniti, da je London od nas oddaljen samo dve uri z letalom. Zaradi korone smo se kar umaknili sami vase.  

Nadaljevanje intervjuja si lahko preberete v reviji Jana, št. 18, 03. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!