Ljudje

Vedeževalec Blaž osebno: Jaz nisem kanta za smeti

Tina Nika Snoj
28. 3. 2023, 05.00
Deli članek:

Najprej je bil prijazen, a nekoliko previden. Ko pa je ugotovil, da sem prišla vohljat s čistimi nameni in ga ne mislim napadati ali žaliti, se je sprostil in razgovoril.

Mateja Jordovic Potocnik
Vedeževalec Blaž, slovenski fenomen, ki ga redko kdo še ne pozna.

»Hitro, hitro! Dalje! Pa kaj je z vami?! Ste nori ali kaj?!« Potem pa tup tup tup s kladivom po mizi. »Pa kaj delate, spet vas čakam! Kličite hitro, probleme imate, pa jih ne rešujete!«

Oster pogled v kamero in povišan glas. »Kaj bluzite? Kaj imamo danes tu same bedake? Režija, dalje!«

Vedeževalec Blaž je brez konkurence najpredrznejši voditelj javne televizijske oddaje. Užali še tiste, ki pokličejo, da bi ga pohvalili. Njegov šov je tako unikatno koleričen, da ga gledajo še tisti, ki nikoli ne bodo poklicali. Pri njem ni srednje poti, gledalci ga ali ljubijo ali sovražijo.

Mateja Jordovic Potocnik
»Jaz imam tudi svoje težave, pa me nihče ne vpraša, kako sem. Kar naprej sem spužva za tuje težave in poslušam bedarije, ki me ne zanimajo.«

Kdo je vedeževalec Blaž?

Vedeževalec Blaž je sicer Blaž Knez, star 37 let in po rodu iz Vuzenice na Koroškem. Seveda nas je na uredništvu matral firbec, kakšen je v živo, ko se z njim usedeš na kavo. Ali viski, če izbira on. Naročil ga je tudi meni, ko sva se prejšnjo sredo opoldne dobila v hotelu Radisson Blue. Zjutraj je bil že gost televizijske oddaje, zvečer pa ga je čakal še en medijski opravek. Spoznala sem ga že od daleč. V črnem svetlikajočem se suknjiču Hugo Boss pač ne ostaneš neopažen.

Najprej je bil prijazen, a nekoliko previden. Ko pa je ugotovil, da sem prišla vohljat s čistimi nameni in ga ne mislim napadati ali žaliti, se je sprostil in razgovoril. V nasprotju s pričakovanji sem odkrila v njem rahločutnega človeka, ki zna naježiti bodice, če je treba, je pa v njem tudi plišasti medved. Govori odkrito in veliko, hitro pove tudi osebne stvari in po pol ure klepetava, kot da se že leta poznava. Vikanje popolnoma odpade. Le Mrcini, pesmi in videospotu, ki sta ju posnela z Damjanom Murkom, bi se raje izognil.

»Kaj če bi kako drugo vprašanje?« predlaga. Zakaj, me zanima. Da je že tolikokrat govoril o tej pesmi, se izmotava. »Ti je malo nerodno zaradi nje?« povprašam. Malo mu je, prizna in se zasmeje. Blaž Knez se, za razliko od vedeževalca Blaža, veliko smeje.

Koliko pa je sicer eden tudi drugi?

Koliko je v vedeževalcu Blažu Blaža Kneza?

90 odstotkov. Sem tak, kot sem. Ne maram se pretvarjati, ne maram lagati. Raje človeku v obraz povem, kar si mislim. Tudi prijateljev ne šparam. Boljša je prva zamera kot zadnja. Najhuje je, kadar poslušam znance in prijatelje, ki mi razlagajo, kako varajo partnerje. Mislim si – njim povej, kaj moram zdaj jaz to poslušati! Jaz imam tudi svoje težave, pa me nihče ne vpraša, kako sem. Kar naprej sem spužva za tuje težave in poslušam bedarije, ki me ne zanimajo. Zato je treba potegniti črto in reči – dovolj je. Če kdo to zameri, pa naj! V poslu in na sceni je tako, da je marsikdo tvoj prijatelj samo do takrat, ko ima od tebe korist. To niso prijatelji, to so izkoriščevalci. In takih se je bolje otresti.

Nadaljevanje intervjuja si lahko preberete v reviji Jana, št. 13, 28. 03. 2023.

Mateja Jordovic Potocnik
»Vem, da se včasih ne obnašam prav lepo, a se ne morem kontrolirati.«