Zgodbe

Valovo srce so rešili v Sloveniji

Urška Krišelj Grubar
28. 3. 2023, 06.00
Deli članek:

Kako pomembno je zaupati zdravnikom, še posebej če so v njihovih rokah naši otroci, ve vsak starš, ki se je kdaj znašel na zahtevni poti v tej naporni vlogi.

Mateja Jordovic Potocnik
Gaia Asta in 17-letni Val

Gaia Asta, znana slovenska astrologinja, je želela izpostaviti svojo hvaležnost, saj je prepričana, da je preveč negativnih novic v zraku – zakaj ne bi pisali o operacijah, ki uspejo, o dobrih, srčnih zdravnikih, ki jih imamo? Dokler jih še imamo. Ker se premalo zavedamo, da to sploh ni tako samoumevno, kot bi moralo biti.

Sredi marca je Val Asta, sedemnajstletni fant, ki se je rodil z downovim sindromom, prestal zahtevno operacijo na odprtem srcu, v Sloveniji sta jo uspešno opravila kirurga dr. Miha Weiss in dr. Roman Gebauer. Mladenič je že na nogah, mami Gaia pa se zaveda, kakšno srečo ima, sploh ker so operacijo lahko opravili v UKC v Ljubljani.

Mateja Jordovic Potocnik
Val in mami Gaia

V Jani smo pred leti že pisali o deklici Mii, ki je komaj pet dni stara na svojo prvo operacijo srca morala v Prago, in kaj vse to prinese za sabo. Prav dr. Gebauer, češki srčni kirurg, je uspešno operiral oba. Starši so bili navdušeni nad njegovim človeškim in strokovnim pristopom. Gaia Asta, Valova mami, nam je opisala to pozitivno družinsko izkušnjo, z veliko željo, da bi je bili lahko deležni tudi drugi starši in otroci, ki jih še čakajo podobne izkušnje. Nekaj dni po Valovi operaciji je namreč izvedela, da je srčni kirurg dr. Gebauer odstopil.

Gaia Asta se je več let psihično pripravljala na operacijo na odprtem srcu pri zdaj 17-letnem sinu Valu, ki se je rodil z downovim sindromom in ga pozna tudi širša slovenska javnost.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 13, 28. 03. 2023.