Mnenja

Uvodnik: Novo ustvarjanje izrednih razmer

Melita Berzelak
28. 3. 2023, 04.00
Deli članek:

Strokovnjaki, predvsem psihologi in psihoterapevti, sicer že dlje opozarjajo na silovit razmah sovražnosti v družbi. Postali smo neprijazni in vzkipljivi, pravcati hodeči izbruhi.

revija Jana
Talci smo.

Predsednica je v intervjuju za prejšnjo Jano Twitter presenetljivo ostro označila za greznico, nekaj dni pozneje pa odločno okrcala sprti strani pri gradnji kanala CO zaradi pomanjkanja kulture dialoga in grobih napadov v medijih in na spletu. Nadvse dobrodošlo – po letih relativne tišine, ko je v imenu svobode govora postalo dovoljeno vse. Nezaslišano in primitivno, obsceno in vulgarno je postalo vsakodnevno, sprejemljivo in običajno. Strokovnjaki, predvsem psihologi in psihoterapevti, sicer že dlje opozarjajo na silovit razmah sovražnosti v družbi. Postali smo neprijazni in vzkipljivi, pravcati hodeči izbruhi. Posledica dveh let zaprtja? Ali vsega, kar ga je spremljalo? Saj še pomnite, tovariši?

Ta hip se zdi, da se temperatura v družbi spet dviguje. Vsi nezadovoljni, vsi glasni, vse narobe. Menda. A eno je, kaj se v družbi zares dogaja, drugo pa, kako se to razlaga, da ne zapišemo podpihuje. Samo droben primer: 2. shod proti Jankovićevemu nasilju, za zdravnike in čisto pitno vodo, prenos iz Ljubljane, komentatorka Vida Petrovčič. Da, če ste zamudili, to je bila nedavna napoved neposrednega prenosa na naši javni radioteleviziji. Ustvarjanje videza izrednega dogajanja ob protestu lastnikov zemljišč ob omenjenem kanalu plus članov ene stranke. Vemo, kdo je glavni strokovnjak za ustvarjanje izrednih razmer v tej državi, mar ne? In vemo tudi, katera stranka je ugrabila najpomembnejši medij v tej državi. Zakaj? Je vse povedal že Leon Magdalenc v Dnevniku: Medij je tu zato, da se dokončno opravi obrat v družbi.

Prav res, koliko je za vtis segrevanja družbe kriva propaganda s politično ugrabljene televizije? Gledanost ji je sicer strmoglavila, na drugi strani pa imamo množično gledano televizijo, za katero sta svet in Slovenija le šov. Predstavljajmo si vse tiste kraje in domove, kjer nimajo na pretek TV-kanalov in so izpostavljeni le enemu ali dvema programoma. Še vsako pranje možganov se te sčasoma vsaj malo prime. Tako se družbo počasi obrača – kam že?

Zakaj se vpliv medijev podcenjuje? Namenoma ali nehote? In zakaj se ne splača reševati naše radiotelevizije, javnega bogastva, ki ga vsi plačujemo in ga vsem nam v posmeh vodi nezakonito nastavljeno vodstvo (odločilo sodišče), potem ko so nezakonito odstavili prejšnjo direktorico (odločilo sodišče), potem ko vam potvarjajo poročila iz Ukrajine (s kakšnim namenom?), ko je inšpekcija ugotovila kup nepravilnosti in kršitev delovne zakonodaje, potem ko so zaposlili na desetine strankarskih vojščakov, za upokojevanje z odpravninami pa zapravili že več kot milijon? Ko proti vodstvu tečejo kazenski postopki, to zapravlja za grafike in šampanjec, vi pa namesto vseh priljubljenih oddaj in voditeljev, ki so vam jih pač vzeli, (ne) gledate Arene in Panorame …

Medtem pa v desno nagnjeno ustavno sodišče presoja o zakonu o RTV. Je res pretirano reči, da je v njegovih rokah ta čas usoda te družbe?

Talci smo. Tako RTV, mi gledalci, ta vlada in država. Še vedno.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!