Ljudje

Nepričakovano darilo: Manca Izmajlova pri 46 letih tretjič mama

Andreja Comino
24. 1. 2023, 06.00
Posodobljeno: 25. 1. 2023, 10.58
Deli članek:

Pevka in avtorica knjige Vdihni življenje Manca Izmajlova takoj pritrdi, da je življenje polno presenečenj.

Mateja J. Potočnik
Manca Izmajlova v veselem pričakovanju

»Ko sem mislila, da so se stvari po koroni spet postavile na svoje mesto in bomo začeli normalno delati, ter se je po selitvi v Celovec dogajalo vse več, me je lani jeseni skoraj kap, saj sva z možem Benjaminom izvedela, da bova še v tretje starša. In to pri 46 letih in ko sta hčerki Izabela in Karolina že zrasli ter postali samostojni. Konec aprila me tako spet čaka akcija s plenicami, dojenjem in uspavankami. Nepričakovanega življenjskega darila se zdaj zelo veselim,« pravi Manca, h kateri smo se povabili na obisk ...

Mateja J. Potočnik
Manco je nosečnost pomladila in polepšala.

Šok in darilo

»Sprva se mi je zdelo nemogoče, da se je zgodilo, bilo je čisto nenačrtovano, bila sva v šoku. Zdelo se mi je, da ne more biti res. Ko pa sem šla k zdravniku in videla, kako bije dojenčkovo srce, me je prešinilo, da je to nepričakovano darilo, nekaj najlepšega, četudi nisva računala na to. Dobila sem novo energijo in srečo, se dobesedno pomladila,« se je smejala Manca in dodala, da je bil Benjamin dojenčka vesel od prvega dne.

Že prej si je želel več otrok, ona pa je bila čisto zadovoljna z dvema krasnima hčerkama. Prva dva meseca in pol nosečnosti, ko so se hormoni postavljali na glavo, je imela glavobole in se je počutila slabo, potem pa so težave izzvenele. Počuti se krasno, že leta ne tako.

»Bila sem na veliko pregledih, ker se želijo zdravniki prepričati, da je vse v redu, pa mi pravijo, da imam neverjetno mlado telo in organizem za svoja leta,« se je pohvalila. Roditi namerava v Avstriji, saj je zdaj tamkajšnja rezidentka. Slovenskega in avstrijskega zdravstvenega sistema ne more primerjati, saj ni veliko pri zdravnikih. S prvo in drugo nosečnostjo ter porodoma pa ima tudi s slovenskim sistemom same lepe izkušnje.

Mateja J. Potočnik
Manca Izmajlova

Glas je vse lepši. 

»Za zdaj še nočeva razkriti spola dojenčka niti se še nisva lotila nakupovanja opreme. Za to je še dovolj časa. Pa tudi danes je v trgovinah vsega dovolj, da v enem dnevu nakupiš, kar potrebuješ za začetek življenja novega bitja. Novico o dojenčku sta lepo sprejeli tudi hčerki. Izabela je bila na začetku malo šokirana, zdaj pa je zelo vesela in moja velika podpora. Karolini smo povedali malo pozneje, saj smo vedeli, da bo takoj za to vedela vsa šola. Bila je nora od sreče, česar nisem pričakovala, veseli se, da bo starejša sestra,« je povedala Manca in dodala:

»Prednost nosečnosti v zrelih letih je tudi ta, da si veliko samozavestnejši in manj kompliciraš. Zdaj vem, da bo vse v redu, da mi ni treba kupiti gore nepotrebnih stvari za otroka, da ne potrebujem sedmih kompletov oblačil, da bo dojenček kot maneken. Praktična mama bom. Tudi od prijateljic ne bom dobila oblačil in opreme za dojenčka, saj imajo vse že večje otroke. No, morda od moje najboljše prijateljice iz srednje šole, ki je predlani pri 45 letih rodila prvega otroka,« razloži Manca, ki se ji trebuh skoraj ne pozna. Prepričana je, da se za dobro formo in mladostnost lahko veliko zahvali ruski dihalni telovadbi, pri kateri prepona nenehno mehko poskakuje in notranje »masira« vse organe trebušne votline.

Ti so bolje prekrvljeni in vitalnejši. Dihalna telovadba naj bi dejansko tudi malo odložila menopavzo. Zelo je zadovoljna, da se bo do poroda lahko posvečala svojim projektom, snemala, pisala, vodila delavnice in nastopala. Nato si bo vzela nekaj porodniškega dopusta, a se bo vrnila na glasbene odre, ki so ji tako ljubi.

Ne samo da jo je nosečnost pomladila in polepšala, hormoni so zelo dobro vplivali tudi na njen glas. »Še nikoli nisem imela tako lepega. V nosečnosti se vedno zelo polepša,« je Manca sklenila naš pogovor, tekom katerega je spregovorila tudi o razlogih za selitev v Avstrijo. A več o tem si lahko preberete v reviji Jana, št. 4, 24. 01. 2023.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.