Ljudje

Politiki bi morali biti naši služabniki

Alenka Sivka
24. 8. 2020, 23.10
Deli članek:

Dr. Aleš Črnič, univerzitetni profesor, ki sta ga specialca odnesla s protestov

Mateja J.Potočnik
"Vladni napad na javno RTV je izjemno nevaren. Zato se velja odločno postaviti v bran RTV!"

Aleš Črnič je profesor na katedri za kulturologijo fakultete za družbene vede in raziskovalec na Centru za proučevanje kulture in religije. Predava predmete uvod v religiologijo, nova religijska gibanja, sodobna religijska in duhovna gibanja. Redno se udeležuje petkovih protestov, ker je prepričan, da je tako prav. Z enega od njih, ko je pred ograjenim parlamentom, znotraj ograje, s tridesetimi intelektualci naglas prebiral slovensko ustavo, sta ga odnesla pripadnika posebne policijske enote, specialca. V čem Janševa vlada krši ustavo, tepta demokracijo, zakaj ignorira protestnike, zakaj komunicira z njimi le preko žaljivih tvitov ... in kam bo dala več kot deset milijard evrov, ki jih bo dobila od Evropske unije? To so pomembna vprašanja, na katera moramo terjati odgovore. Mi, državljani Slovenije.

V petek, 19. junija, ste s tridesetimi intelektualci sedeli pred parlamentom, znotraj ograje, in naglas brali slovensko ustavo. Kakšna je bila situacija takrat?

To je bilo v času, ko je bilo že popolnoma jasno, da oblast stopnjuje represijo proti protestnikom. Predsednik vlade in minister za notranje zadeve sta poskušala na vse načine kriminalizirati proteste. Vsak petek je bila ograja dlje od parlamenta, v javnosti so se vse pogostejše pojavljale informacije, da policisti na terenu izvajajo pritiske nad protestniki, izdajali so plačilne naloge ljudem, ki so pisali s kredami po tleh, legitimirali so ljudi, ker so po njihovih besedah »obstajali sumi, da se utegnejo udeležiti protestov«. Vse to je nedopustno in protiustavno. Zato se je pojavila ideja, da bi v znak protesta izvedli simbolno akcijo – da bi prišli pred naš hram demokracije, parlament  in brali iz ustave Republike Slovenije, ki je temelj slovenske države.

Hočete reči, da naša sedanja oblast, kar se tiče protestov in protestnikov, ne spoštuje ustave?

Očitno ima resne težave z razumevanjem demokracije, izkazuje pa tudi očiten namen, da bi to ustavno ureditev spremenila, jo v nekaterih točkah odpravila. A za to nima mandata nobena vlada. Ustava se sprejema ali spreminja samo s splošno voljo ljudstva, z dvotretjinsko večino v parlamentu – in nič od tega se ni zgodilo. Naša akcija je bila simbolna, mirna, dosledno nenasilna, kultivirana, opozorilo vsem nam, da imamo demokratično ustavo, ki določa temelje in osnovne okvire našega skupnega bivanja. In sporočilo oblasti, da ni vse sprejemljivo!

Ampak vi ste bili znotraj ograje, ki je postavljena tam ravno zato, da bi bili ljudje izven ograje. Je bilo to proti njihovim pravilom? Bi morali to tako razumeti?

Ko sem prišel pred parlament kmalu po sedemnajsti uri, ograja še ni bila do konca postavljena. Mirno sem se sprehodil mimo policistov, ki so se mrzlično trudili skleniti obroč, sedel na sredino trga in začel brati iz ustave. Prvič v zgodovini slovenske države so policisti zagradili celoten Trg republike, za kar ni  legitimnega razloga. Nikoli v zgodovini neodvisne Slovenije, pa tudi nikoli prej, v zgodovini Jugoslavije, ni tega naredila nobena oblast.

Najbrž vas niso odpeljali takoj, domnevam, da so poklicali za navodila.

Policiste smo očitno  presenetili, ker smo prišli dve uri pred napovedanimi protesti. Posedli smo se po osrednjem delu trga, med nami je bila varna protivirusna razdalja. Po kakšne pol ure našega glasnega branja so v bojni formaciji na trg vkorakali polno opremljeni pripadniki posebne policijske enote. Kljub temu da sem se tega protesta udeležil popolnoma zavestno, po premisleku, in bi to naredil še enkrat, priznam, da mi je narasel pulz. Takšna demonstracija oblastniške sile ima na človeka neizbežen učinek. Pozvali so nas, naj zapustimo trg, »zavarovano območje«. To smo pričakovali, a večina med nami je to zavrnila.

Zakaj ste vi to zavrnili?

Ker je ukaz – zapreti celoten Trg republike – nelegitimen. Se je v dvanajstih tednih protestov prej zgodilo karkoli takšnega, kar bi lahko napeljevalo na tako varnostno oceno dogodka, ki bi terjala zavarovati tako velik prostor okoli parlamenta? Se je zgodil kakšen nasilen incident? Je kdo kakorkoli ogrozil parlament ali koga v njem ali njegovi okolici? Vse do danes se ni zgodilo prav nič takšnega. Ravno nasprotno, naši demonstranti so zgledno miroljubni. V Sloveniji smo doživeli že neprimerno bolj goreče proteste, proti parlamentu so že letela jajca, celo granitne kocke, pa oblast ni nikoli ogradila celotnega trga. Kot državljan mislim, da je to grob poseg v ustavo, ki nam zagotavlja pravico do združevanja, do izražanja mnenj. Zato sem na popolnoma miren način zavrnil uradno navodilo in potem sprejel posledice. Pripadnikoma posebne policijske enote, ki sta od blizu videti kar strašljivo, sem vljudno povedal, da tega ne želim, da pa ne nasprotujem njuni nalogi in se na noben način ne bom upiral. Hkrati pa sem ju prosil, da spoštujeta mojo ustavno pravico do protesta.

In potem sta vas odnesla s Trga republike.

Tako je, odnesla sta me s trga, me popisala in izpustila. V tem segmentu ne vidim problema, to me celo navdahne z upanjem, da sistem deluje, da slovenska policija še opravlja svoje delo po strokovnih standardih. Skrbijo pa številni znaki, da oblast, predsednik vlade in preko njega minister za notranje zadeve od samega začetka pritiskajo na policijo, naj kriminalizira proteste, da celo poskuša iskati organizatorje povsem očitno spontanih in izjemno heterogenih protestov, da bi jim zaračunala stroške varovanja. Da je v našem argumentu proti zapiranju trga in represiji, ki se stopnjuje, nekaj soli, se je pokazalo že teden kasneje, ko je nekdo očitno razumel to sporočilo in kar naenkrat pustil odprt celoten trg.

Več v Zarji Jani št. 34, (25.8.2020).