Mnenja

Skregani. S pametjo.

Jelka Sežun
24. 8. 2020, 23.10
Posodobljeno: 26. 8. 2020, 11.47
Deli članek:

shutterstock
...

hipokrizíja -e ž (ȋ) knjiž.
hinavščina, licemerstvo: v tem dejanju je precej hipokrizije;

Hinavec je tisti tip politika, ki poseka veličastno smreko, potem pa stopi na štor in ima govor o varovanju okolja.
Adlai Stevenson

Ne razumem. Ni mi jasno, skušam razumeti vladne protikoronske ukrepe, ki so skregani sami s sabo, pa z logiko in razumom tudi. Čeprav sem blond, pa še novinarka povrhu, sva s pametjo v še kar korektnih odnosih, ampak tule mi očitno ne more pomagati, molče je odkimala in skomignila, češ, pomagaj si sama. Pa sem potem kar vztrajala, mislila in tuhtala in zdaj menim, da imam nekaj delovnih teorij, ki uspešno pojasnijo na videz protislovne ukrepe.

Po nakupovalnih centrih je treba hoditi z masko, ampak takoj, ko sedete, da bi spili kavo, si lahko masko odstranite, čeprav manj kot meter od vas ljudje še vedno hodijo mimo z nagobčniki. Virusi  letijo visoko, sklepam, spodaj pri mizi jih pa očitno ni?

Povsem drugače je pri malih ljudeh v šolah, tam bodo morali septembra, ko se vrnejo v šolo, otroci, ki v razredu sedijo v isti klopi, v šolski jedilnici sedeti meter in pol narazen. Ker si takrat, ko ješ, bolj dovzeten za virus kot takrat, ko se učiš poštevanko?

Gasilske veselice, s katerimi gasilci nabirajo denar za svojo nujno potrebno opremo, so prepovedane, število ljudi, ki se smejo zbrati na kup, pa magari na prostem, je omejeno, samo ne na Brezjah, tja jih mirno pridre tri tisoč. Ker jih Marija varuje pred virusom? To bo, ne more biti drugega.

V kavarni vam ne smejo dati časopisa – ga pa lahko mirno kupite v trafiki ali trgovini – na katerem vas virus zvesto počaka do tri ure, lahko pa vzamejo (in vrnejo) gotovino, čeprav na bankovcu virus lahko ostane do štiri dni. Zato, ker menda zaporedno branje enega izvoda časopisa lahko povzroči širjenje okužbe, zaporedno podajanje bankovca od enega človeka do drugega je pa očitno povsem nenevarno. In če se je slučajno usedel na bankovec, vas virus ne more okužiti?

Delavci, ki se vozijo v službo, morajo na avtobusu nositi masko, na delovnem mestu se pa lahko tiščijo skupaj, če delovni proces to zahteva. Ni problema. Medtem ko delaš, ti virus nič ne more, te pa takoj naskoči, če brezdelno posedaš?

Tako nekako se je dogajalo, ugibam, so si skočili v lase vlada, stroka in zdrava pamet, nekakšno tripartitno mikastenje, če hočete, in so menda potem naključni mimoidoči slišali pamet zamomljati si v brado, »ne moreš zmagati«, ko je okrvavljena in obrcana odšepala stran.

Adijo, pamet.

Zarja Jana št. 34, 25.8.2020