Ljudje

V boj z vilicami!

Žana Kapetanović
23. 10. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Brigitte Bardot predlaga en vegetarijanski dan na teden, aktivisti po vsem svetu pa nas opozarjajo, da se je treba proti globalnemu segrevanju bojevati ne le na ravni vlad in korporacij, temveč tudi vsakdo sam, vsak dan.

Aktivisti po vsem svetu nas opozarjajo, da se je treba proti globalnemu segrevanju bojevati ne le na ravni vlad in korporacij, temveč tudi vsakdo sam, vsak dan. Najbolj znana aktivistka za pravice živali Brigitte Bardot nas poziva z besedami Mahatme Gandija: »Moraš biti sprememba, ki jo želiš videti na tem svetu.« Na francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja pa se je obrnila s prošnjo, naj na ravni države v vseh javnih ustanovah  uvede en vegetarijanski dan v tednu.
Nekdanja filmska zvezda se namreč sklicuje na dejstvo, da množična proizvodnja mesa močno prispeva h globalnemu segrevanju.
Pred mesecem dni so pri nas podobno pobudo sprožili aktivisti Društva za osvoboditev živali.

Čeprav je zdravje eden najpomembnejših vzrokov za prehod na vegetarijansko hrano,  pa so pravi vegetarijanci – torej tisti, ki nikdar ne uživajo mesa in rib, ter vegani, ki so se odrekli tudi jajcem, mleku in medu – vegetarijanstvo večinoma izbrali predvsem zaradi etičnih razlogov in skrbi za živali. Proizvodnja hrane je nedvomno največji vzrok za trpljenje živali. Po nekaterih ugotovitvah odločitev enega samega človeka za dosmrtno vegetarijanstvo menda prepreči trpljenje in zakol več kot 900 živali.
Vegetarijanstvo je sčasoma dobilo pozitiven predznak, postalo je način življenja in celo modna muha. Ni pa nov pojav, saj ima dolgo in pestro zgodovino, ki sega v večino kultur z začetka človeške civilizacije.

Več v Jani št. 41, 13.10.2009

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice zato predlaga vaši občini, da se zgledujete po belgijskem mestu Gent in razglasi en brezmesni dan v tednu. "S tem boste prispevali velik delež h graditvi Slovenije, prijazne do narave, živali in ljudi,« so med drugim zapisali v pismu, ki so ga naslovili na župane vseh slovenskih občin.