Mnenja

Hči se brani nežnosti

Jana
23. 10. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pri svoji štiriletni hčeri zadnje čase opažam, da se ne pusti več ljubkovati, kot se je doslej. Brani se vseh mojih nežnosti.

Pri svoji štiriletni hčeri zadnje čase opažam, da se ne pusti več ljubkovati, kot se je doslej. Brani se vseh mojih nežnosti. Do zdaj sva si dali poljubček vedno, ko sem jo pripeljala v vrtec in ko sem jo prišla iskat, zdaj pa mi kar uide in se temu izogne. Po mojem mnenju nisem pretiravala in nisem silila vanjo, ampak pri teh letih se mi zdi še normalno, da se s hčerko vsaj malo »pocrkljava«. Kaj pravite?

Seveda je normalno, da si želite nežnosti s svojo hčerko, le kateri od staršev si tega ne želi, saj je to ena lepših plati starševstva. Pri štirih letih imajo otroci navadno še zelo radi te izraze nežnosti in jih tudi potrebujejo.

Ko se nam otroci rodijo, so tako mehki in dišeči in tako naši, da bi jih kar pojedli. Kar naprej jih cmokamo in ljubkujemo, počasi pa nam sami postavljajo mejo in se nam začnejo izvijati. Nekateri, ne vsi, te tesne stike prerastejo bolj zgodaj, drugi pa se z veseljem stiskajo daleč v puberteto.

Seveda obstajajo otroci, ki si že od rojstva ne želijo ljubkovanja in odklanjajo telesno bližino ter stik z očmi, kar je lahko znak avtizma in je za starše zelo težka izkušnja. Če pa si je vaša deklica doslej želela vaše nežnosti, je ta želja prav gotovo ni minila, le kaže se drugače.

Spremembe v življenju
Premislite, ali se je v dekličinem življenju kaj spremenilo. Včasih se otroci tako odzovejo na rojstvo sorojenca, ko želijo mamo nekako »kaznovati« za prihod novega bitjeca in za delitev pozornosti. Morda ne gre za kakšne globoke življenjske spremembe, ampak za kaj takega, kar se odraslim mogoče niti ne zdi pomembno, deklici pa. Morebiti se je spremenilo kaj v vrtcu, kar jo moti? Preverite tudi, ali se deklica upira nežnostim le pri vas ali se tako odziva do vseh, ki so ji blizu. Poleg tega je pomembno, ali tako vedenje opažate že nekaj časa ali pa se je začelo nenadoma, zdaj.

Morda boste morali ubrati kakšno novo taktiko
Spremljajte, kdaj se vaša štiriletnica raje pusti ljubkovati. Je to zjutraj, ko se prebuja? Zvečer, ko odhaja spat? Čez dan, ko je utrujena? Poiščite druge priložnosti za izmenjavo nežnosti.

Idealen čas za nežnosti, ki se mu otroci težko uprejo, je obred pred spanjem. Pred spanjem ji preberite pravljico. Povprašajte jo, kako je preživela dan, pogovarjajta se o vtisih. Ob tem se bo lahko zaupljivo prepustila vašemu čohljanju in z veseljem se bo stisnila k vam za poljubček za lahko noč. Tak obred je prijeten tako za starše kot za otroke, saj tako vsi spokojno končate svoj dan, otroci pa se mirno zazibljejo v spanec. Res pa je, da je za to potreben čas.

Vzemite to, da pred odhodom v vrtec ne potrebuje več poljubčka, kot znamenje osamosvajanja. Morda je tako z veseljem v vrtcu, morda kar hlepi po novem dnevu s prijateljčki, da vam ne utegne več pritisniti cmokca. Tega ne bi imenovala odklanjanje nežnosti, marveč bolj odprtost do socialnih stikov v vrtcu.

Vzemite si dovolj časa
Poljubček za slovo in tisti za dobrodošlico se bosta priplazila nazaj, nikar ne skrbite. Morda ne toliko, kot ste bili navajeni in kot bi si vi želeli, a vseeno. Prav nič ne bo narobe, če ji kdaj pa kdaj kakšen poljubček tudi ukradete … Dobro pa je, da zavestno posvetite vajinemu odnosu dovolj časa, da se skupaj zabavata, smejeta in uživata. Nikar ji ne očitajte, če si ne želi nežnosti, bodo že prišle na vrsto, ko bo čas. Tudi to, da ji boste naklonili nekaj več svojega dragocenega časa, da bosta še več stvari počeli skupaj, je neke vrste nežnost. Morda res ne take vrste, kot bi si jo želeli vi, a je osnova za tesno povezanost in vzajemno naklonjenost.

 

Eva Hrovat Kuhar je mama dveh otrok, univ. dipl. psihologinja, družinska in vedenjska terapevtka, tudi avtorica razprodane knjige Izziv poroda.
Vprašanja v zvezi z vzgojo otrok lahko pošljete na naslov našega uredništva: JANA, DELO REVIJE, Dunajska 5, 1509 Ljubljana ali po elektronski pošti janasvetuje@delo-revije.si, oboje s pripisom »ZA EVO HROVAT KUHAR«.