Ljudje

Politični obraz leta 2009

MARIJA ŠELEK
1. 12. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V soboto smo razglasili politični obraz leta 2009. Gotovo veste, da je naziv pripadel notranji ministrici Katarini Kresal. Oglejte si bogato fotogalerijo!

Ni bilo burno, ni bilo razburljivo, zgodil se ni prav noben škandal, je bilo pa prijetno in tudi malce vznemirljivo. Sobotni večer je bil namreč namenjen prireditvi, na kateri smo izvedeli, kdo je postal politični obraz leta 2009. Svečano razglasitev je organizirala revija Obrazi, politični obraz leta pa so s kar 32 000 glasovi izbirali bralci nekaterih edicij našega podjetja Delo Revije. Gotovo veste, da je naziv pripadel notranji ministrici Katarini Kresal.

To je bila premiera, prvo izbiranje političnega obraza in svečani priložnosti primerno so nas v nekako posvečene prostore Gospodarskega razstavišča vodili rdeča preproga in plameneči bakli na vhodu. In ko so nas stopnice zapeljale v preddverje dvorane, je zbrane pozdravila izbrana penina in prav zanimivo se je bilo smukati med povabljenci. Opaziti moderno svetlečo obleko Radovana Žerjava (ima tudi izbran parfum!), zadržati oko na privlačni Jelinčičevi ženi Moniki, občudovati eleganco te in one dame. Res pa je, da je največ pozornosti požela Katarina Kresal – ko se je v družbi varnostnikov pojavila na prizorišču, so se prižgale kamere in ogreli mikrofoni. Nedvomno zelo privlačna, simpatična, do pičice urejena, pa tudi nadvse prijazna in dostopna.
Veliko črnine, lesketa, mnogo prijetnih nasmehov in poživljajočih klepetov je zaznamovalo ta večer. Zaznamovalo pa ga je seveda predvsem deset finalistov, ki se je potegovalo za naziv obraz leta 2009: Janez Janša, Zmago Jelinčič Plemeniti, Katarina Kresal, dr. Matej Lahovnik, Ljudmila Novak, Borut Pahor, dr. Danilo Türk, Jernej Vrtovec, Samuel Žbogar in mag. Radovan Žerjav. In za vse te obraze je bilo mogoče glasovati od konca avgusta. Spraševali smo vas, kateri politik med finalisti, med katerimi so bili dve dami in osem gospodov, vas je letos z besedami, dejanji, osebnostjo in s svojimi vrednotami najbolj prepričal. 
Zlati dež in navdihujoče besede
Ko je s spretnim krmarjenjem Bernarde Žarn, z melodijami orkestra Simfonika Vrhnika pod vodstvom Marka Fabianija, s solistko Anjo Bukovec, s plesalci plesne skupine Maestro na čelu z Anžetom Škrubetom in duhovitostmi Kobala kot dopisnika Justinčiča iz Moskve, Washingtona, Pekinga in Bruslja ter javljanji Hribarjeve dvojice izpred parlamenta prireditev dosegla vrhunec, je odgovorna urednica revije Obrazi Gordana Sredojević Goga razkrila do devete ure zvečer varovano skrivnost. Torej, katerega od politikov bralci najbolj cenite, komu zaupate, kdo vas je s svojo osebnostjo najbolj prepričal. »Hoteli smo, da bralci poiščejo človeškost, toplino in sploh drugačen obraz politika, kot smo ga vajeni iz vsakdanjih političnih oddaj. Poleg časti so bralci zmagovalcu naložili tudi breme, da v teh težkih časih poskrbi zanje in za njihove sodržavljane. Upam, da bo zmagovalec njihovo naklonjenost upravičil,« je povedala Sredojevičeva ter nas rešila negotovosti. Politični obraz leta je Katarina Kresal! In potem je počilo, zlati papirnati dež je zasul oder, Katarino Kresal in direktorja Dela Revij Mateja Raščana, ki je ministrici v roke izročil stekleni kipec, tega so prav za to priložnost izdelali mojstri iz Steklarne Rogaška.
»Presenečena in vesela sem, da sem postala politični obraz leta, še posebno zato, ker se to priznanje letos podeljuje prvič. Veliko stvari bo treba še narediti, da bi živeli bolje, da bi bila ta družba bolj pravična, da bi bila pravna država bolj delujoča, da bi se spoštovale človekove pravice – zlasti vseh tistih, ki so šibkejši. Politiki lahko s svojim zgledom, načelno držo postavimo te vrednote na visoko mesto. Lahko rečemo, da jih morajo vsi državljani in državljanke spoštovati, sama sem se pripravljena boriti – ker je vredno, ker v to verjamem. Sem politik, sem pa tudi ženska, in v naši družbi je žal velik in pereč problem nasilje nad ženskami. Danes sem si nadela tole belo pentljico v solidarnost z akcijo, ki trenutno poteka pod imenom Ne poslušajte samo, ukrepajte! – nasilje nad ženskami je veliko!« je Katarina Kresal, politični obraz leta 2009, pozvala k ukrepanju in pomoči tistim, ki doživljajo nasilje doma. Ter se na koncu še zahvalila vsem, ki so ji namenili svoje glasove: »Najlepša hvala, da sem postala politični obraz leta.«

Kdaj pokažejo politiki svoj pravi obraz?
Pred prireditvijo in po njej smo nekatere zbrane goste spraševali, kaj pričakujejo od tega večera ali kako se jim je zapisal v spomin ter kdaj politiki snamejo svoje maske – če jih sploh imajo.
Mag. Radovan Žerjav: Danes je dan, ko bi lahko v slovensko politiko prišlo malo sonca, glede na to, da so vsi dnevi bolj ali manj temačni in mračni. Pričakujem prijeten večer in lepo prireditev. Politiki pa pokažejo pravi obraz, ko so za kamerami. Mene so kamere naredile veliko bolj resnega, kot dejansko sem.

Katarina Kresal: Politiki pokažejo svoj pravi obraz takrat, ko je treba z obljub preiti k dejanjem. In takrat se pokaže, ali je tisto, kar si obljubljal v predvolilni kampanji, res tvoja prioriteta. Trudim se svoje prvo leto kot ministrica in mislim, da sem naredila že kar veliko tistega, kar sem obljubila.
Nocojšnja prireditev se mi zdi pozitivna in zanimivo je, da je nekdo iz politikov naredil zgodbo. Pozitivna je še posebno zato, ker v teh časih lesk poklica politik bledi. Politiki smo krivi za vse, čeprav se trudimo, da bi življenje izboljšali. Morda bo ravno ta akcija povzročila, da bodo ljudje začeli na ta poklic gledati pozitivneje in da se nam bodo morda tudi pridružili.
Zmago Jelinčič: Pričakoval sem natančno to, kar se je zgodilo, in Kresalovi sem za naziv vsekakor čestital! Sicer pa je bila nocoj lepa prireditev: prijetna, humorna, s prijetno glasbo – predvsem je pomembno, da ni bila dolgočasna. Prevečkrat se na raznih prireditvah dolgočasim. Slovenske prireditve, čeprav jim rečemo proslave, so bolj pogrebščine, tako da je bilo nocoj fino. Še več humorja!
Večina politikov nikoli ne kaže pravega obraza, jaz pa vedno – saj zato me imajo pa neprestano v zobeh. Zato se niti ne sekiram, saj je najbolj pomembno, da govoriš resnico in tisto, kar misliš. To je pri večini politikov najtežje in najbolj redko.

Ljudmila Novak: Zabavno, sproščeno in duhovito. Zabavala sem se. Iskrene čestitke ministrici Kresalovi – jasno je, da so ministri vedno v prednosti. Da je na vrhu ženska, pa se mi zdi prav, saj je bilo tako in tako nominiranih več moških. Moški imajo v politiki več pozicij in prav je, da pride na takšno mesto kakšna pogumna ženska.
Mislim, da je vedno treba kazati svoj pravi obraz, seveda pa glede na situacijo tudi primerno izražati svoje misli in čustva – ni vse primerno za javnost, nekatere stvari so bolj primerne za zasebnost. Pomembno je, da politik govori resnico in da dela v skladu s svojimi besedami.

Janez Škrabec: Nisem presenečen, da je nocoj slavila ženska – je bila med mojimi favoriti – pa tudi mediji imate radi nove ljudi in vi ste tisti, ki promovirate nove politike. Predvsem tiste, ki vnašajo v naš vsakdan nekaj svežine, in Katarina Kresal je gotovo zaznamovala preteklo leto. Sicer pa je zdaj čas (tudi na mednarodni sceni) sproščenih politikov in očitno je, da so nam taki bolj všeč. Kdaj kažejo svoj pravi obraz? Vsak človek kljub vsemu v glavnem kaže svoj pravi obraz. Mislim, da tiste, ki igrajo, hitro spregledamo.
Karmen Stavec: Všeč mi je, da je zmagala Katarina Kresal, saj podpiram ženske v politiki. Zdi se mi, da znajo ženske na vodilnih položajih včasih doseči več, znajo bolj prisluhniti, so bolj senzibilne, drugače in manj konfliktno vodijo – in to mi je všeč. Drugače pa mi je bil všeč tudi gospod Žerjav in zdi se mi, da so mu ljudje naklonjeni – v svojih izjavah deluje blazno iskren. Pravi obraz politiki pokažejo takrat, ko jih soočiš z nepričakovano situacijo – takrat vidiš človeka, kakšen je v resnici.