Ljudje

Tri torte za tri brate

Carmen Leban
7. 11. 2012, 21.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Družino Kužnik Slabe iz Logatca smo obiskali na pomemben dan, ko so imeli v hiši kar tri slavljence.

Matic je 22. oktobra praznoval 14., Martin 11. in Nejc 5. rojstni dan. Pa da ne bi kdo mislil, da je družina to srečno naključje izrabila racionalno – prav nasprotno, fantje so imeli vsak svojo torto, žurka pa je trajala tri dni. Prvi dan so se z njimi veselili prijatelji in sošolci, drugi dan bratranci in sestrične, končali so pa z odraslimi sorodniki. Sicer so pa teden dni prej fantje praznovali tudi s sosedi.

Že prvo srečanje z družino je bilo nadvse prisrčno. Mama Polona je res »turbo« mama, saj uspešno krmari med službo, gospodinjskimi opravili in seveda tistim, kar ji največ pomeni, njenimi tremi fanti. Tistega dne je bila ob 5.30 v svojem frizerskem salonu tik ob hiši in maskirala skupino Rusov, ki sodelujejo pri snemanju filma v Bolnici Franja. Polona večkrat sodeluje pri snemanjih, kot maskerka je denimo delala tudi na snemanju priljubljene nadaljevanke Naša mala klinika, žal pa je morala zaradi drugih obveznosti odpovedati sodelovanje pri snemanju Čiste desetke. »Nejc je bil takrat dojenček, star mesec dni, zato je odhajal z menoj na snemanja. Ko sem jaz delala, so ga drugi pestovali in skrbeli, da se je kar najbolje počutil,« je povedala. »Je pa res, da vsega tega ne bi zmogla brez svoje desne roke, partnerja, ki uspešno skrbi za gospodinjstvo – kuha, peče, pripravlja ozimnico, nabavlja živila in vse, kar potrebujemo v hiši. Kadar kaj potrebujem, ga samo vprašam, on pa natančno razloži, v kateri omari in katerem predalu je kaj.« Ja, res, očka in partner, kakršnih ne delajo več, sem pripomnila naglas.

Golaž s polento, pice, torte, pecivo. Že preden smo vstopili v prijeten dom, smo na vrtu naleteli na očka Zmaga, ki je v kotlu že vse od jutra kuhal golaž za praznovanje. Povedal je, da so vsi že navsezgodaj jokali, saj je moral narezati ogromno čebule. Pojasnil nam je, da če jo sesekljamo v multipraktiku, ni tisto pravo, in dodal še nekaj pomembnih nasvetov. O kuhariji je govoril s takim navdušenjem, da je bilo takoj jasno, kako rad to počne. Vmes je redno mešal golaž in nam zaupal, da bo gostom pripravil tudi pice, ki jih bo spekel v krušni peči. Je pa bila tistega dne pridna gospodinja tudi mama Polona, saj je navsezgodaj spekla tri torte. Običajno pri tem sodelujejo tudi fantje, a letos niso mogli uskladiti svojih obveznosti.

Pri hiši so štirje fantje in prav toliko punc. Na prvi pogled je videti, kot da je mama osamljena med štirimi moškimi, a sploh ni tako. Družbo jim namreč delajo še tri punce. Psička Punči, ki je prišla k hiši, ko je umrl dedek, ter muci Polda in Pika. K spontani, zabavni in prisrčni družini prispevajo tudi vse tri živali, ki se odlično razumejo, pa čeprav načeloma velja, da so mačke in psi sovražniki, za nameček pa imajo v hiši še dve papigi.

Prijazno so nas sprejeli tudi fantje, polni pričakovanja, saj je rojstni dan nekaj res zabavnega. Najstarejši Matic je prijateljem obljubil, da jih bo peljal na progo za downhill in jim predstavi ta šport, ki ga vneto trenira, zato je živčno pogledoval v nebo, polno grozečih oblakov, pa tudi vztrajno je deževalo. Martin se navdušuje nad hokejem inline in zato ga na treninge vozijo v Postojno. Tudi mali Nejc bo gotovo navdušen športnik, saj že poprime za hokejsko palico in rad oponaša svoja starejša brata, ki sta njegova vzornika. Prav tako so vsi zelo ponosni na 22-letnega polbrata Jana, ki se ga je med povabljenci Matic najbolj veselil.


Več preberite v Jani (št. 45, izid: 6.11.2012).