Alter

Z alkimijo do boljšega zdravja

Anastasia F.
8. 6. 2021, 20.07
Posodobljeno: 8. 6. 2021, 20.17
Deli članek:

V množici filmov, ki se ukvarjajo s prihodnostjo, računalnik v hipu ugotovi bolezen in jo tudi brez skalpelov in zdravil ozdravi. Je mogoče, da postaja znanstvena fantastika resničnost? Lep čas pred tem, ko zbolimo, se v našem telesu dogajajo procesi, ki organizem spravijo iz ravnovesja. Tega večinoma ne zaznamo oziroma slabšega počutja ne znamo opisati, razen da smo utrujeni, brezvoljni, izgoreli in nas pestijo neizrazite bolečine. Zdravniški izvidi pa neredko ne kažejo nič posebnega. V takšnih primerih smo pripravljeni preizkusiti vse mogoče diete, prehranske dodatke in čudežne terapije, samo da bi se znebili nelagodja in strahu. Pot do resnice o našem zdravju nam lahko občutno skrajša metodologija Health optimizing, ki jo uporabljajo na petih kontinentih v kar 200 klinikah, od marca pa je tudi v Sloveniji. Na kliniki, ki jo vodi mag. Nataša Hribar, s popolnoma neinvazivnimi postopki in visokotehnološkimi napravami ugotavljajo vzroke za neravnovesja v telesu, nato pa na celični ravni spodbudijo procese, ki organizem uravnovesijo in zdravijo.

Zarja Jana
.

Letošnjega marca ste odprli prvo franšizno kliniko Health optimizing v Ljubljani.  S čim se ukvarjate, kakšno je vaše poslanstvo?

V Slovenijo smo pripeljali nov, holističen pristop k obravnavi človeškega telesa, ugotavljamo namreč vzroke za neravnovesja v telesu, ki vodijo v bolezenska stanja. Z visokotehnološkimi napravami te vzroke ugotavljamo s popolnoma neinvazivnimi postopki in nato telesu pomagamo stimulirati samoregulativne in samozdravilne procese na celični ravni ter tako spodbudimo hitrejše okrevanje. 

Zanimiva je zgodba ustanovitelja, Norvežana Thomasa Aksnesa, ki se je rodil v družini znanstvenikov kot bolehen otrok. Ker mu tudi zdravniki niso znali pomagati, je življenje posvetil raziskovanju, da bi izboljšal svoje zdravje.

Da, to je zelo navdihujoča zgodba. Thomas Aksnes si je že od malega želel, da bi našel rešitev za svoje številne zdravstvene težave. Ker se je hkrati navduševal nad visoko tehnologijo in medicino, je življenjsko poslanstvo našel v proučevanju posebnih znanstvenih metod, jih združil na enem mestu in ustanovil svojo kliniko. Glavna ideja je bila, da bi na njej s pomočjo visoke tehnologije odkrivali prave vzroke za težave in jih nato sistematično odpravljali, ne pa samo s farmacijo odpravljali simptome. Danes je gospod Aksnes zdrav človek in ima pet otrok. Nihče od njih se še ni zdravil z antibiotiki.

Ko sem si ogledovala vašo kliniko, sem dobila občutek, da sem se prestavila v prihodnost.  Je znanstvena fantastika postala resničnost?

(Smeh.) Ne, je pa znanost na tem področju res zelo napredovala. Podobne visokotehnološke naprave so že vrsto let prisotne po svetu, nekatere tudi v Sloveniji. Je pa res, da so v naši kliniki Health optimizing na enem mestu zbrane najnovejše in najnaprednejše naprave, kar jih trenutno premore svet. Zaradi tega lahko stranke vse pri nas predpisane preiskave in terapije opravijo na enem mestu, kar je zagotovo velika prednost.

Prvi pregled se imenuje glavna presoja zdravja. Kdo ga opravi in na kakšen način?

Prvo presojo opravi naša zdravnica s pomočjo posebne naprave, ki je povezana z računalnikom, ta pa »znanje« črpa iz večdesetletnega razvoja in analitike v bazi podatkov, ki se ves čas dopolnjuje. Tehnologija v procesu testiranja razbere okoli 20.000 parametrov, nato pa zdravnica presoja ter strokovno interpretira tako pridobljene podatke in tudi s pomočjo že omenjene baze znanja prepozna vzroke oziroma vzročne dejavnike za določena neravnovesja v telesu. 

Če prav razumem, dobite računalniški prikaz celotnega organizma na celični osnovi, na podlagi katerega zdravnica določi vzroke za težave?

Tako je. Zdravnica ima poleg računalniške oziroma programske analitike na voljo še tim zdravnikov v okviru klinik Health optimizing po vsem svetu, s katerimi se redno posvetuje predvsem pri obravnavi težjih primerov. Gre torej za izrazito timsko delo izkušenih strokovnjakov in neprestano distribucijo novih dognanj in dobrih praks. Kot sem že omenila, razpolagamo z zares bogato bazo podatkov z vsega sveta, ki je računalniško podprta na najvišji ravni. Vsi smo nenehno povezani in se strokovno podpiramo pri delu, kar je nedvomno v dobro naših strank. 

Več v reviji Zarja Jana, št. 238.6. 2021