Alter

Bliža se lunin mrk tisočletja

Lara Jelen
10. 7. 2018, 06.30
Deli članek:

Z vsem pompom so objavili novico, da bomo prav kmalu priča prizoru tisočletja, luninemu mrku, kot ga še nismo videli. Ta bo nastopil 27. julija, ko bomo tudi v Evropi lahko opazovali najdlje trajajoči lunin mrk v 21. stoletju. Ali bo popestril zgolj nočni vsakdan ali tudi naše življenje, smo preverili pri astrologinjah Emi Kurent in Mihaeli Malečkar.

Shutterstock/Revija Zarja

Sedemindvajsetega julija zvečer boste torej domnevno malo pred 23. uro zaman iskali luno na nebu. Popolni lunin mrk bo trajal kar eno uro in 43 minut, v Sloveniji pa bo viden približno deset minut. Delni mrk bo medtem trajal skoraj štiri ure. Videti je torej, da se luna odpravlja na kratek dopust. Ema Kurent svetuje, da se v tem času na dopust vsekakor odpravimo mi.

Pričakujte močna vremenska nihanja. Vsekakor gre za zelo pomemben mrk, ki bo močno vplival na življenje na zemlji, pravi Kurentova. »Vsak lunin mrk je posebna oblika polne lune in ob vsaki polni luni sta Sonce in Luna v opoziciji. Ob mrku pa je Zemlja med njima, na isti ravnini, zato Zemljina senca prekrije Luno. To povzroči deviacije v elektromagnetnem valovanju, ki pa so mnogo bolj subtilne, kot jih na današnji stopnji razvoja lahko prepozna znanost,« pojasnjuje. Narava mrkov in njihovega delovanja je odvisna od celotne medplanetarne konfiguracije ob njihovem nastopu, zato astrologi svoje ugotovitve pridobijo na podlagi tega, kateri planeti so med sabo v odnosu, ki ga oni v svojem jeziku imenujejo konjunkcija in kvadrat. Morda nam Emin podatek, da bo prihajajoči mrk v konjunkciji z Marsom in v kvadratu z Uranom, ne pove čisto nič, njej pa vse. Ravno zaradi opisanega odnosa bo mrk povzročil močno vremensko nihanje, je prepričana. »Že v tednu od dveh pred mrkom bo več potresov, neurij in drugih vremenskih odklonov, od suše do poplav, odvisno od prevladujoče klime v posameznih delih sveta. Povečalo se bo število nesreč, eksplozij in požarov, ljudje bodo vznemirjeni in več bo nasilja. Vsak mrk lahko sproži dolgotrajno vremensko dogajanje in se po nastopu še večkrat reaktivira,« razkriva.

Idealni čas za čiščenje in dopust. Čeprav nam popolni lunin mrk prinaša kakšne neprijetnosti, Ema svetuje, kaj je v tem obdobju najbolj priporočljivo početi. In čemu se raje izognimo v svoje dobro. »Okoli mrka je priporočljivo čistiti in končevati stvari, najbolje je biti na dopustu, seveda v varnem okolju. Ni pa dobro sprejemati pomembnih odločitev in uvajati pomembnih novih začetkov, in to velja za celotno obdobje sezone mrkov, ki bo trajala od delnega sončnega mrka 13. julija pa do približno sredine avgusta, ko bo nastopil drugi delni sončni mrk. Lunin mrk bo najmočneje reaktiviran sredi septembra in proti koncu septembra.«

Več si preberite v 28. števili revije zarja, ki je izšla 10. julija.