Alter

Uglasite se za srečo

Saša Einsiedler
17. 1. 2012, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Možgani so pravzaprav kot izjemno močan in sposoben računalnik. Ta za delovanje potrebuje elektriko, možgani pa tudi ali, natančenje, elektromagnetno valovanje. Kadar spimo, se učimo ali poslušamo glasbo, se vklapljajo različni programi z različnimi frekvencami valov.

Možgani so pravzaprav kot izjemno močan in sposoben računalnik. Ta za delovanje potrebuje elektriko, možgani pa tudi ali, natančenje, elektromagnetno valovanje. Kadar spimo, se učimo ali poslušamo glasbo, se vklapljajo različni programi z različnimi frekvencami valov. Tako naj bi prevladovali valovi beta takrat, kadar se učimo, delta valovi med spanjem in poslušanjem glasbe z valovi alfa. Toda: smo res zbrani med učenjem, res trdno spimo tudi, kadar imamo težave, uživamo v glasbi in takrat ne razmišljamo o gospodinjskih opravilih? Največkrat ne in velikokrat se nam zdi, da se življenje nekako zatika, da ne uživamo in smo ves čas na preži. Obstaja rešitev? Obstaja! In to zelo preprosta.

Znanstveniki so ugotovili, da lahko z določeno frekvenco, ki jo človek posluša, spodbudijo povezave oziroma spremembe elektromagnetnega valovanja možganov. V laboratoriju potekajo natančne meritve zvoka oziroma frekvence in tako lahko za določene aktivnosti poslušamo primerne zvoke. Kaj to pomeni? Kako je to lahko uporabno?
O tem pripoveduje Alenka Terčič, avtorica knjige Igraje v življenje, ki je pred časom izšla v slovenščini (pred leti že v angleščini), s trenerstvom spodbuja starše in otroke po svetu in doma. Je svetovalka za Vision board (Kolaž obilj ali Kolaž osebne vizije, ki je kot nekakšen plakat, tabla ali samo zvezek, s katerim si pomagamo, da se na svoje sanje in cilje lažje osredotočimo), s čimer pomaga ljudem odkrivati, kaj hočejo biti, imeti, doživeti in občutiti. Najdete jo na www.alenkatercic.com. Zadnje leto na delavnicah govori tudi o tako imenovanem BWE (angleško brainwaveentrainment ), to je »tehnika urejanja možganov«.
Za kaj torej gre pri BWE?
Če bi rekla preprosto, je to uglaševanje na srečo in uspeh. S poslušanjem določenih frekvenc zvoka, se možgani bolje povežejo. Vse, kar smo in počnemo, upravljajo možganski programi, to pomeni, da za posamezno aktivnost delujejo različne navezave možganskih centrov pod določeno napetostjo. Kadar spimo, delujejo le centri za življenjske funkcije, drugi deli pa počivajo, frekvence so umirjene (alfa, teta, delta), če je seveda vse normalno. Lahko imamo vključene še centre za razmišljanje in frekvence, ki so značilne za budnost, čeprav se trudimo spati. Z BWE v možganih izzovemo valove, ki jih pri določeni aktivnosti potrebujemo.
Je lahko nevarno?
Ne, saj gre le za zvoke. Je pa potrebno malo zdrave pameti in uporaba z občutkom. Naučiti se moramo poslušati telo in prilagoditi poslušanje občutkom. Opozarjam, da je pri kroničnih boleznih nujen posvet z zdravnikom. Prav tako morajo biti nekatere skupine previdnejše (majhni otroci, nosečnice, epileptiki) kot pri vsem drugem, česar se lotijo.

Več v Jani št. 3, 17.1.2012