Aktivnost v menopavzi

Telovadba učinkovito omili hormonske spremembe

Maja Kopriva
9. 3. 2024, 15.00
Deli članek:

Telovadite večino dni v tednu vsaj po 30 minut na dan, in menopavza vam ne bo povzročala težav. Katera vadba se priporoča?

Profimedia
Hitra hoja je ena najlažjih, najcenejših aerobnih aktivnosti.

Vsaka ženska doživlja menopavzo drugače. Pri nekaterih so simptomi blagi in hitro minejo, medtem ko se druge soočajo z eksplozijo vročinskih oblivov in razdražljivim razpoloženjem, ter je zadnja stvar, na katero pomislijo, da bi vstale s kavča. Vendar pozor! Gibanje je nujno, saj s telovadbo lahko omilite najtežje trenutke tega obdobja.

Obtežite kosti

Menopavza prinaša tudi nevarnost za izgubo kostne gostote. Da boste kosti ohranili v kar najboljši formi, jih obtežite – z vadbo z utežmi. Proti osteoporozi pomagajo tudi igranje tenisa, hoja po stopnicah, pohodništvo. Vadbo z utežmi izvajajte od dva- do trikrat na teden. Pri tem pazite, da obremenite vse mišične skupine.

S sprehodom odpravite nihanje razpoloženja

Obujte si pohodne čevlje in se odpravite ven. Hitra hoja je ena najlažjih, najcenejših aerobnih aktivnosti, primernih v menopavzi, hkrati pa tudi odlična za porabo kalorij in uravnavanje razpoloženja. Pomaga pri depresiji in anksioznosti.

Skočite v bazen za mlado srce

Plavanje je še ena od aktivnosti, ki je zlasti blagodejna za ženske v menopavzi. Ko vam v tem obdobju upade raven estrogena, namreč hkrati z njim izgubite tudi zaščito pred srčnimi boleznimi. Plavanje vas ponovno zaščiti pred njimi.

Odplešite k idealni telesni teži

Hormonske spremembe tudi uravnavajo, kje na telesu se vam bodo odvečne maščobe kopičile. Morda boste opazili več maščobe okoli pasu. Kaj pomaga? Zagotovo ples, in to kakršenkoli. V zadnjem času je moderna zumba, ob kateri telovadite v spremljavi latinskoameriških ritmov.

Dreamstime
Morda boste opazili več maščobe okoli pasu. Kaj pomaga? Zagotovo ples, in to kakršenkoli.

Joga zoper stres

Joga združuje položaje, imenovane asane, z zavestnim dihanjem in je sposobna omiliti simptome menopavze, kot sta stres in nespečnost. Tudi vašemu spolnemu življenju lahko da novega vetra, saj je ena od študij pokazala, da že po 12 tednih vadbe 75 odstotkov žensk, starejših od 45 let, poroča o boljšem spolnem življenju.

Preverite, kako učvrstiti ljubezenske mišice

Keglove vaje so izjemno preproste, obenem pa neverjetno koristne. Porod in nosečnost oslabita mišice medeničnega dna, včasih pa so šibkejše mišice tudi posledica določenih operacij, staranja, nenehnega kašljanja ali povečane telesne teže. Tudi če za vas nobena izmed naštetih okoliščin ne drži, je Keglove vaje kljub temu smiselno izvajati preventivno. Keglove vaje vključujejo krčenje in sproščanje mišic medeničnega dna, ki oslabijo, ko med menopavzo upade raven estrogena. Te mišice nosijo vašo maternico in se nahajajo nad vagino. Če jih dobro učvrstite, si ne izboljšate le spolnih užitkov, ampak lahko tudi preprečite inkontinenco (uhajanje urina). Osnovna vaja: najprej izpraznite mehur, pokrčite mišice medeničnega dna za 10 sekund, nato jih popolnoma sprostite. Vajo ponovite vsaj desetkrat, in sicer trikrat na dan (zjutraj, popoldne in zvečer). Pri Keglovih vajah je še posebno praktično to, da jih lahko izvajate kjerkoli in kadarkoli, ne da bi to kdo opazil.