Zdravje

Ukrepajte proti bolečinam v mišicah

M.D. / revija Bodi zdrava
25. 7. 2023, 17.00
Deli članek:

Dobro poznane bolečine v mišicah se navadno pojavijo po nevsakdanjih telesnih naporih, na primer po dolgem teku, zahtevnem vzponu na hrib in navsezadnje tudi dolgem in intenzivnem plavanju.

Shutterstock
Boleče mišice

Po športnem dnevu se pogosto pojavijo bolečine v mišicah, ki jih lahko močno občutite že naslednje jutro, najhujše pa so dan zatem. Zagotovo je že vsakdo vsaj enkrat izkusil bolečine v mišicah v zgornjem delu nog.

Objestnost in ambicioznost nista koristni, če se želite izogniti bolečinam v mišicah. Športna aktivnost naj bi bila ravno toliko intenzivna, da ni boleča. Zato prestavite v nižjo prestavo ter obremenitve stopnjujte počasi in postopoma: prav na začetku sezone različnih športov – tudi sezone plavanja – je takšno gibanje za mišice še nekoliko nevsakdanje. Za vadbo si vzemite čas in ne hitite; tako boste hitreje pridobili kondicijo, saj boste med treningi potrebovali manj premorov.

Nasveti in triki, ki pomagajo proti bolečinam v mišicah

  • Privoščite telesu odmor za počitek, ki naj traja približno 48 ur. To je še posebej priporočljivo pri močnejših bolečinah v mišicah. Mišična vlakna namreč potrebujejo čas, da se lahko sama obnovijo.
  • Pri lajšanju bolečin in regeneraciji mišic lahko pomagajo naravna domača zdravila. Preizkušeno sredstvo je alkoholna raztopina, ki jo večkrat na dan nanesite na obolela mesta, kar pospeši krvni obtok. Šentjanževo olje ali tinktura arnike pomagata sprostiti mišice.
  • Privoščite si vročo kopel. Toplota bo poskrbela, da bodo koža in mišice bolje prekrvljene, mišice pa se bodo nekoliko sprostile. Učinek bo še boljši, če si boste privoščili posebno kopel za sproščenje mišic z eteričnim oljem smrekovih iglic, rožmarina ali evkaliptusa.
  • Vadba z bolečinami v mišicah? Ali se boste odločili za to, je odvisno od intenzivnosti vadbe – nič ni namreč narobe s športnimi dejavnostmi, kot so plavanje, hoja ali gimnastika. Zagotovo pa ni najboljša ideja, da bi bolečine v mišicah odpravili z intenzivno vadbo. Proces celjenja mišic naj bi med drugim podaljšala tudi intenzivna masaža. Vsekakor pa vam bodo dobro deli nežni in krožni gibi ter uporaba primernega masažnega olja.
  • Tudi hrana, bogata z beljakovinami, kot so leča ali oreščki, je polna dragocenih gradnikov, ki pomagajo mišicam pri regeneraciji.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi Zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!