MOČAN IMUNSKI SISTEM

Pomembna vojska našega telesa

Maja Furman
10. 10. 2022, 17.42
Posodobljeno: 10. 10. 2022, 18.08
Deli članek:

Močan imunski sistem je kot dobra vojska, pravi strokovnjak za prehrano, dr. Bedrač. Kako gradimo »obrambo« in kakšno vlogo imajo hrana in prehranska dopolnila?

Shutterstock
V svetu, v katerem živimo, smo izpostavljeni številnih stresorjem in energijsko gostim in s hranili revnim živilom, zato so v prehranska dopolnila lahko učinkovit in preprost način za zapolnitev potreb po hranilih.

S hranili bogata in energijsko uravnotežena prehrana je potrebna za delovanje vseh celic v našem telesu, ne samo celic imunskega sistema. Strokovnjak za prehrano, dr. Leon Bedrač pojasnjuje, da se ob večji izpostavljenosti tujkov iz okolja, ki vdrejo v naš organizem, sproži imunski sistem. »Tak imunski sistem potrebuje več energije za boj proti patogenim organizmom, zato se bazalne potrebe po energiji povečajo. Za uspešno aktivacijo imunskih celic, za diferenciacijo celic imunskega sistema, za samo presnovo substratov in tvorbo za celice uporabne oblike energije ter izkoriščanje te energije na »čisti« način, brez povečanega oksidativnega stresa, so potrebna številna hranila, ne samo vitamin C, na katerega po navadi najprej pomislimo.

Kateri vitamini so najbolj pomembni?

Vitamini skupine B so vključeni v energijski metabolizem in presnovo hranil, zato so neposredno pomembni za delovanje imunskega sistema, antioksidativni minerali, kot so cink, baker, selen in mangan v zaščito proti oksidativnemu stresu, ki je v času okužb povečan, prav tako vitamina C in E. Vitamina A in D sta potrebna za tvorbo in regulacijo celic predvsem pridobljenega imunskega sistema, medtem ko je magnezij ključen za sposobnost izkoriščanja energije. Prehrana za optimalno delovanje imunskega sistema vključuje vsa ta mikrohranila, esencialne snovi in je primerno energijsko gosta – to pomeni, da vsebuje dovolj, ne preveč in ne premalo kalorij. Poleg tega pa vsebuje snovi, ki spodbujajo delovanje našega imunskega sistema posredno prek modulacije naše mikrobiote, ki ji v žargonu rečemo črevesna flora. Če sem konkreten, so to čim manj predelana in čim manj prečiščena živila tako živalskega kakor rastlinskega izvora, na primer živila, ki so sestavni del mediteranskega načina prehranjevanja, kot so ribe, pusto meso, fermentirani mlečni izdelki, zelenjava, sadje, stročnice, oreščki, intaktna žita, jajca.«

Še pomembnejša sta kakovostna prehrana in aktiven življenjski slog

Prehranska dopolnila so dopolnilo k osnovni prehrani; uživamo jih, kadar s prehrano ne moremo pokriti potreb po določenih hranilih. »V svetu, v katerem živimo, smo izpostavljeni številnih stresorjem in energijsko gostim in s hranili revnim živilom, zato so v nekaterih primerih prehranska dopolnila lahko učinkovit in preprost način za zapolnitev potreb po hranilih. Nikakor pa niso prva izbira, če želimo izboljšati imunski sistem, temveč naj bodo to vedno kakovostna prehrana in aktiven življenjski slog ter dovolj spanca.

Katera prehranska dopolnila so najučinkovitejša?

Odgovor na vprašanje, katera dopolnila so najučinkovitejša, je odvisen od tega, katerih hranil nam najbolj primanjkuje. Vitamin D je zagotovo eden izmed teh kandidatov za Slovence, saj živimo v okolju, kjer je tvorba tega vitamina v koži ovirana in močno zmanjšana. Zato je vitamin D dobro uživati v obliki prehranskih dopolnil, predvsem od jeseni do konca pomladi. Vključen je v tvorbo protimikrobnih peptidov, ki se borijo proti patogenim organizmom, in v regulacijo ter učinkovitost pridobljenega imunskega sistema, ki ga tvorijo protitelesa in celice T. V zadnje procese je vključen tudi vitamin C, ki poleg tega »nevtralizira proste radikale«, ti pa nastanejo, kadar naše imunske celice uničijo bakterije in viruse v procesu, ki mu pravimo »oksidativni izbruh«. Zato se v času okužb poveča potreba po vitaminu C, njegovo jemanje pa lahko zmanjša čas trajanja prehladov. Če ga uživamo v preventivne namene, lahko zmanjša tudi pogostost prehladov, predvsem pri mladostnikih in ljudeh, ki so pod povečanim stresom. Seveda lahko dovolj vitamina C dobimo z zdravo prehrano, vendar je jemanje tega vitamina v obliki dopolnil varno in praktično, zato je lahko koristno. Vitamin B12 sodeluje v procesih, kjer se v našem telesu sintetizirajo pirimidinske in purinske baze – to so strukture, potrebne za tvorbo DNK-ja, ta pa seveda omogoča nastanek novih celice, tudi imunskih,« pojasnjuje strokovnjak.

Več o posledicah pomanjkanja vitaminov v telesu in o možnosti hipervitaminoze na drugi strani preberite v reviji BZ, ki vas že čaka na prodajnih mestih prodajalcev časopisov in po novem tudi v poslovalnicah dm.