Vaje

Za odpravo podbradka obstajajo različne rešitve

Zoran Franc
9. 10. 2022, 14.22
Posodobljeno: 10. 10. 2022, 08.50
Deli članek:

Za izraženost podbradka je pomembna pravilna drža. Več o tem Laura Sardinšek, magistrica kozmetike, diplomirana kozmetičarka in diplomirana medicinska sestra.

Luka Švigelj
Laura Sardinšek, magistrica kozmetike, diplomirana kozmetičarka in diplomirana medicinska sestra.

Če gledamo navzdol, sklanjamo glavo in vlečemo brado nazaj, skrajšamo razdaljo med brado in vratom ter poudarimo izbočenost podbradka. Zato poskrbite, da se držite vzravnano in pokončno – ne nazadnje je drža tudi sicer koristna za postavo in samozavesten videz.

Če mišic ne uporabljamo dovolj, oslabijo in postanejo ohlapne, nad njimi pa se toliko hitreje nakopičijo maščobne blazinice. Zato je za odpravo podbradka pomembno, da okrepimo obrazne in vratne mišice ter jim povrnemo izgubljeno moč.

Vaje za učvrstitev mišic

Obstaja kar nekaj vaj, s katerimi si lahko pomagamo, skupni imenovalec vaj pa je okrepitev tonusa in napetosti mišic ter stimulacija metabolnih procesov, ki pripomorejo k zmanjšanju maščobnih oblog. Pri odpravi podbradka pomaga tudi, če uživamo hrustljavo hrano oziroma trda in nepredelana živila, ki jih moramo dobro prežvečiti. Zanimiv in učinkovit način je uporaba žvečilnega gumija, saj je to dobra vaja za izboljšanje tonusa mišic – žvečenje trdih žvečilnih gumijev vsaj eno uro na dan krepi mišice in pripomore, da ne oslabijo. Pri tem je zelo pomembno, da to izvajamo na pravilen način: žvečilnega gumija ne smemo prelagati med zobmi, ampak ga moramo stiskati z jezikom navzgor ob ustno nebo.

Kaj pa tisti, ki nimajo časa za vadbo?

Za tiste, ki niso pripravljeni izvajati vaj za krepitev mišic, obstajajo na trgu električne naprave, s katerimi stimuliramo ustne in vratne mišice. Gre za metodo elektrostimulacije, pri kateri uspešno in intenzivno krepimo točno določene mišične skupine obraza in vratu ter zmanjšamo podbradek in poudarimo izraženo linijo spodnje čeljusti.

Zatezanje kože z radiofrekvenčno terapijo pelleve

S starostjo se v globljih plasteh kože zmanjšuje količina elastina in kolagena, kar povzroči manjšo elastičnost in povečano ohlapnost kože tudi v spodnjem delu obraza in na podbradku. Če je podbradek prisoten predvsem zaradi povešene in ohlapne kože, lahko za izboljšanje stanja izvajamo terapije, ki spodbujajo tvorbo novega kolagena. Ena izmed najučinkovitejših tovrstnih terapij je pelleve. Pelleve je terapija, s katero s pomočjo radiofrekvenčnih valov segrevamo globlje plasti kože, povzročamo krčenje kolagenskih vlaken in spodbudimo fibroblaste (celice, odgovorne za sintezo strukturnih elementov kože) k tvorbi novega kolagena in elastina. S terapijo zmanjšamo ohlapnost podbradka, izravnamo manjše gubice, koži pa povrnemo napetost in gladkost.

Luka Švigelj
Izvajanje terapije za pomlajevanje vratu in odpravo podbradka.

Zmanjšanje podbradka s tehnologijo HIFU 

Podbradek lahko zmanjšamo tudi s pomočjo fokusiranega ultrazvoka visokih moči (HIFU). Pri tej metodi ultrazvočni impulzi prodrejo nekaj milimetrov v globino (pri tem ne poškodujejo povrhnjih plasti), stimulirajo obnovo globokih plasti kože in jo učvrstijo, hkrati pa lahko raztopijo podkožne maščobne obloge. Metoda je zlasti primerna, če je hkrati z odvečno maščobo prisotna tudi zmerna ohlapnost kože, saj s terapijo stimuliramo nastanek kolagena v globokih plasteh kože (dermis) in pripomoremo k boljši čvrstosti in elastičnosti kože.

Na voljo so tudi trije različni posegi

Prvi: raztapljanje z injekcijsko lipolizo

Če je glavni razlog pojava podbradka odvečna maščoba, jo lahko odpravimo z injekcijsko lipolizo. V podkožje vbrizgamo lipolitično sredstvo, ki povzroči, da se maščobne celice raztopijo, telo pa jih nato absorbira. Na ta način se količina maščobnih oblog zmanjša, področje pod brado pa je posledično lepše oblikovano. Raztopino injiciramo s serijo mikro vbodov, tako da se enakomerno razporedi po področju. Po posegu je običajno prisotna oteklina, ki lahko traja nekaj dni, nato pa uplahne. Proces absorbcije raztopljenih celic traja nekaj tednov, tako da je običajno končni rezultat lipolize viden po 6-8 tednih. Podbradek učinkovito zmanjšamo že po eni aplikaciji, če je maščobe nekoliko več, moramo postopek ponoviti.

Drugi: Laserska lipoliza in klasična liposukcija

V primeru, da je maščobe res veliko, jo je bolj smiselno raztopiti z lasersko lipolizo ali odstraniti s klasično liposukcijo. Tudi v tem primeru mora telo raztopljeno maščobo absorbirati, kar lahko traja do nekaj tednov. Z liposukcijo, ki jo lahko opravimo v lokalni anesteziji, pa se maščoba enostavno in natančno izsesa in na ta način trajno odpravi. Okrevanje je nekoliko krajše, saj absorpcijska faza ni potrebna, rezultat pa je očiten že v nekaj dneh.

Tretji: Kirurški poseg odprave podbradka in korekcija vratu

V primeru, da je razlog za povešenost področja hipertrofija (povečana izraženost) ali izrazita ohlapnost spodaj ležečih mišic, je povečane mišice možno zmanjšati zgolj s kirurškim posegom. Pri posegu običajno odstranimo tako povečane mišice kot tudi podkožno maščevje, dodatno pa zategnemo tudi povešeno kožo. S posegom preoblikujemo področje tako, da je obris spodnje čeljusti ponovno viden in preko njega ne visijo spuščena mehka tkiva in koža lic.

Luka Švigelj
Nega obraza, kože in podbradka je izjemno pomembna.