Dolgi covid pri nas

Tatjana Lejko Zupanc, infektologinja: »Vsaka okužba ima potencial, da sproži dolgi covid«

E. J.
23. 8. 2022, 16.20
Posodobljeno: 23. 8. 2022, 16.36
Deli članek:

Covid-19 še vedno kroži med nami in ni jih malo, ki so se z njim okužili že več kot enkrat. Kaj pomenijo večkratne okužbe s covid-19 za človeka, ali preboleva vedno lažje ali težje, kako se pri nas lotevamo t.i. dolgega covida, smo vprašali Tatjano Lejko Zupanc, zdravnico, infektologinjo in predstojnico ljubljanske infekcijske klinike.

sta
Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc meni, da bomo glede dolgoročnih posledic, ki jih povzroča okužba s covid-19, vedeli šele čez nekaj časa.

»Odvisno je od osnovnih bolezni pacienta, njegove starosti, cepljenj  in trenutno krožeče različice. Za različico BA 5, ki kroži ta hip velja, da povzroča lažjo obliko, je pa bolj kužna,« nam je odgovorila , medtem ko odgovora, ali lahko imamo zaradi večkratne okužbe s covid-19 več zapletov oz. simptomov dolgega covida, morda celo kakšne trajne posledice, še nima. »Tega še ne vemo. Vsaka okužba ima potencial, da sproži dolgi covid. Glede dolgoročnih posledic pa menim, da bomo to lahko vedeli šele čez nekaj časa.«

profimedia
Utrujenost, zasoplost, težave s koncentracijo so tiste težave, o katerih največkrat poročajo v zvezi z dolgim covidom.

Po okužbi s SARS-CoV-2 lahko vztrajajo številni različni simptomi in znaki, kar imenujemo dolgi covid ali postcovidni sindrom. Dolgi covid lahko prizadene številne organe in organske sisteme, vključno z dihalnim, srčno-žilnim, nevrološko-psihičnim, želodčno-črevesnim in mišično-skeletnim. Med težavami so v ospredju utrujenost, dispneja (zasoplost), zmanjšana telesna zmogljivost, rahlo povišana telesna temperatura (okrog 37.5 °C), problemi s koncentracijo, težave pri iskanju besed, motnje spanja, mišične bolečine, glavobol in podobno, lahko o tej težavi, o kateri poroča vse več ljudi, preberemo na straneh Zdravniške zbornice Slovenije. Če imamo simptome dolgega covida, se naj obrnemo kar na svojega osebnega zdravnika, pravi dr. Tatjana Lejko Zupanc.

Koliko časa smo imuni po prebolelem covidu?

Koliko časa pa traja imunost po prebolelem covid-19, pri zadnji različici, kdaj lahko nato spet zbolimo? »Načeloma naj bi trajala dobra zaščita vsaj tri mesece, čeprav so primeri ponovnih okužb že po krajšem obdobju, ker se zadnja krožeča različica odlično izogiba imunskemu odgovoru,« je pojasnila.