Vsaj osem ur spanca na dan

Nenadzorovan krvni tlak vodi do odpovedi srca

Mare Koren
20. 8. 2022, 21.40
Posodobljeno: 24. 8. 2022, 09.56
Deli članek:

Naslednje navade naj bi skoraj z gotovostjo držale, saj so jih povzeli najboljši kardiologi na svetu, verjamemo pa tudi, da vam bo katera rešitev prišla prav.

Dreamstime
/

Zdrava prehrana je ključnega pomena za zdravje srca, nedvomno pa tudi za počutje. Da bi se izognili uživanju nezdrave hrane, različni strokovnjaki svetujejo, naj obroke načrtujemo; kaj bomo denimo jedli naslednji dan. Ljudje namreč jedo tudi iz dolgočasja ali zaradi stresa, nenadzorovano. Zato je pravzaprav bolje pojesti večji obrok kot tri manjše, kot je sicer v navadi. Vzdrževanje zdrave teže je najboljša stvar, ki jo lahko naredite za svoje telo, so zapisali. Seveda k temu spada tudi športna aktivnost, pa naj gre zgolj za polurni sprehod.

Vsaj osem ur spanca na dan

Zagotovite si zdrave spalne navade in posrbite, da spanje postane dobra rutina. Pomanjkanje spanja je povezano z visokim krvnim tlakom, ta pa pomeni tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni.

Joga in meditacija

Meditacija znižuje raven stresnih hormonov, ki sicer pripomorejo k razvoju bolezni srca. Joga in meditacija sta odlična načina, kako zmanjšati tveganje za nastanek srčno-žilnih obolenj. Zdravniki za boj proti stresu svetujejo tudi nekatere druge navade. Vsak dan se vključujte v dejavnosti, ki zmanjšujejo stres in vas nasmejijo. Negativne misli in žalost škodujejo srcu, stres pa tudi.

Nadzorovanje telesne teže

Nasveti za zmanjšanje tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja skoraj vedno vključujejo pravilno prehrano, izgubo teže, načrtno vadbo in podobno. Nenavadno je, da se bolniki teh nasvetov ne držijo, ker jih niso ponotranjili kot del navade. Eden od načinov, kako to doseči, sta vsakodnevno tehtanje in določanje ciljne teže. Tako boste poskrbeli za primerno telesno težo in preverjali, ali dovolj temeljito upoštevate zdravnikov nasvet.

Smeh

Ne le da smeh v situacijah, ki jih ne morete nadzorovati, zmanjšuje stres, temveč tudi širi arterije in znižuje krvni tlak.

Redni spolni odnosi

Seks je intervalna vadba, ki je zelo dobra za srce. Torej je preprost in zabaven način ohranjanja zdravja srca vsekakor več posteljnih aktivnosti.

Dnevnik hvaležnosti

Študije so pokazale, da ima izražanje hvaležnosti pozitiven učinek na zdravje srca, poleg tega je hvaležnost dobra za telo.

Privoščite si rozine

Ker so bogastvo vlaknin, vzdržujejo upogljivost krvnih žil. Znanstveniki so namreč ugotovili, da rozine pripomorejo k znižanju krvnega tlaka. Pozitivne učinke naj bi imelo redno uživanje, in sicer trikrat na dan. Rozine spadajo med zdrave prigrizke. Vsebujejo veliko kalija, vlaknine, polifenole, fenolno kislino, tanine in antioksidante. Kalij dokazano znižuje krvni tlak, vlaknine pa vzdržujejo togost oziroma upogljivost krvnih žil, kar je mogoča razlaga pozitivnega učinka rozin na krvni tlak.

SPOLNOST

Seks je intervalna vadba, ki je zelo dobra za srce, zato je preprost in zabaven način ohranjanja zdravja srca več posteljnih aktivnosti.

Omenjena študija je ena od številnih, ki potrjujejo, da imajo naravna živila v nasprotju s procesirano hrano pozitivne učinke na zdravje. Rezultati raziskave so strokovnjakom pomagali oblikovati tudi trenutna priporočila o uživanju rozin: 60 rozin (približno ena pest) vsebuje en gram vlaknin in 212 miligramov kalija, kar ustreza priporočilom diete Dash (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Ta predstavlja način prehranjevanja, namenjen osebam s povišanim krvnim tlakom, s ciljem preprečevanja in nadzora hipertenzije.