piling

Luščilo z zelenim čajem varuje našo kožo pred prezgodnjim staranjem

Mojca Kopriva
27. 3. 2022, 10.02
Deli članek:

Po hladnem delu leta veliko ljudi trpi za suho, poškodovano kožo, ki se lušči in stara. Vendar se s tem ni treba kar sprijazniti.

Dreamstime
Jagodni piling

Če začnete že danes bolj vestno skrbeti za blagor svoje kože, ji boste hitro povrnili mehkobo, sijaj in zdravje. Najhitreje vam bo to uspelo s sladkornimi pilingi, ki odluščijo s povrhnjice odmrle kožne celice in razkrijejo rožnato, zdravo polt. Predstavljamo vam pet pilingov, primernih za različne tipe kože. Za suho kožo pilingu dodajte kokosovo olje, ki deluje antibakterijsko in antimikrobno, poleg tega odlično vlaži in diši. Mastna koža zahteva sveže sestavine (pilingu dodate med in limono), medtem ko so za utrujeno kožo odlične jagode, saj poskrbijo za regeneracijo in osvežitev. Izberite torej piling po okusu svoje kože!

Poceni in hitro narejeno

Domače luščilo je poceni in hitro narejen lepotni pripomoček. Večino sestavin najdete v kuhinji, lahko pa jih nadomestite tudi z drugimi, ki vaši koži bolj ustrezajo. Ne odrecite se kokosovemu olju, saj kožo globinsko očisti in jo nahrani. Ko se boste kasneje oprhali, se nikar na grobo ne otirajte z brisačo, temveč kožo samo popivnajte. Tako vam ne bo treba nanjo nanašati negovalnega losjona ali kreme. Če v receptih ni navedeno drugače, je domač piling uporaben največ tri tedne, najbolje pa ga je shraniti v hladilniku oziroma temnem in suhem prostoru.

Zeliščni piling z medom in limono

Med je odlična sestavina, ki jo najdete v mnogih izdelkih za nego kože. Preprečuje akne in pomlajuje. Je naravno antibakterijski, zaradi veliko antioksidantov pa zavira staranje, izboljša polt, nahrani kožo in ji vrača sijaj.

Sestavine:

1 skodelica sladkorja

¼ skodelice oljčnega olja

2 žlici medu

2 čajni žlički suhega rožmarina

15 kapljic eteričnega olja limone

15 kapljic eteričnega olja sivke

Priprava: Zmešajte vse sestavine in jih shranite v stekleno posodo. Uporabljajte pod prho, pred prhanjem.

Mavrični piling

Sestavine:

9 žlic kokosovega olja

6 žlic mandljevega olja

skodelica sladkorja

15–20 kapljic eteričnega olja lubenice, maline in limone

barve za živila

Priprava: Uporabite tri manjše posodice. V vsako dajte tri žlice kokosovega olja, dve žlici mandljevega olja in tretjino skodelice sladkorja. V vsako dodajte nekaj kapljic različnih jedilnih barv, nato pa eterična olja. Zmešajte. Posamezne mase z žlico prenesite v večjo stekleno posodo, tako da dobite mavrični piling.

Pomarančni kremni piling

Sestavine:

¼ skodelice kokosovega olja

¾ skodelice sladkorja

10 kapljic eteričnega olja pomaranče

1 čajna žlička izvlečka vanilje

Priprava: Zmešajte četrt skodelice kokosovega olja, tri četrt skodelice sladkorja, eno čajno žličko izvlečka vanilje in deset kapljic eteričnega olja pomaranče. Shranite v stekleni posodi z navojem.

Sladki jagodni piling

Jagode so bogate z vitaminom C in zato kot ustvarjene, da jih dodate v piling. Kožo nahranijo in revitalizirajo, ker pa so v osnovi kisle, učinkovito odstranjujejo tudi odvečni sebum, posvetlijo temne lise in regenerirajo brazgotine od aken.

Sestavine:

1 skodelica zamrznjenih ali svežih jagod

2 skodelici rjavega sladkorja

½ skodelice kokosovega olja

12 kapljic eteričnega olja pomaranče

Priprava: Zmešajte vse sestavine in shranite v posodo s tesnim navojem, ki preprečuje dostop zraka v notranjost.

Piling z zelenim čajem

Piling z zelenim čajem ima mnogo prednosti. Zeleni čaj deluje kot antioksidant, upočasnjuje staranje (povešanje kože, starostna pigmentna znamenja, gube) ter varuje pred poškodbami, ki jih povzročajo sončni žarki. Polifenoli v zelenem čaju pomagajo nevtralizirati tudi proste radikale, ki so krivi za prezgodnje staranje kože.

Sestavine:

1 skodelica sladkorja

⅛ skodelice oljčnega olja

⅛ skodelice kuhanega in ohlajenega zelenega čaja

1 filtrska vrečka zelenega čaja

Priprava: Vse sestavine, vključno s čajem iz vrečke, dobro premešajte ter tesno zaprite v steklen kozarec. Uporabljajte enkrat ali dvakrat na teden oziroma po potrebi.