Krvni tlak

Spanje, joga in smeh so varovalci zdravja srca

T.D.
13. 8. 2021, 20.58
Deli članek:

Naslednje navade, ki so jih povzeli najboljši kardiologi in nedavno objavili na spletni strani The Healthy, naj bi pomagale nadzorovati krvni tlak in zaščititi naše srce.

Dreamstime
Nasveti za zmanjšanje tveganja za bolezni srca in ožilja skoraj vedno vključujejo pravilno prehrano, izgubo teže, načrtno vadbo in podobno.

Zdrava prehrana je ključnega pomena za zdravje srca. Da bi se izognili uživanju nezdrave hrane, različni strokovnjaki svetujejo, naj obroke načrtujemo, na primer kaj bomo jedli naslednji dan. Ljudje namreč jedo tudi iz dolgočasja ali zaradi stresa, nekontrolirano. Zato je pravzaprav bolje jesti večji obrok kot tri manjše, kot je sicer v navadi. Vzdrževanje zdrave teže pa je najboljša stvar, ki jo lahko naredite za svoje telo, so zapisali.

Vsaj osem ur spanca na dan

Pomanjkanje spanja je povezano z visokim krvnim tlakom, ta pa pomeni tveganje za srčno-žilne bolezni.

Joga in meditacija

Meditacija znižuje raven stresnih hormonov, ki sicer pripomorejo k razvoju bolezni srca. Zato sta joga in meditacija odlična načina, kako zmanjšati tveganje za srčno-žilna obolenja. Zdravniki za boj proti stresu svetujejo tudi nekatere druge navade. Vsak dan se vključujte v dejavnosti, ki zmanjšujejo stres in vas nasmejijo. Negativne misli in žalost škodujejo srcu, stres pa tudi.

Nadzorovanje telesne teže

Nasveti za zmanjšanje tveganja za bolezni srca in ožilja skoraj vedno vključujejo pravilno prehrano, izgubo teže, načrtno vadbo in podobno. Nenavadno je, da se bolniki teh nasvetov ne držijo, ker jih niso ponotranjili kot del navade. Eden od načinov, kako to doseči, sta vsakodnevno tehtanje in določanje ciljne teže. Tako boste poskrbeli za primerno telesno težo in preverjali, ali dovolj temeljito upoštevate zdravnikov nasvet.

Smeh

Ne le, da smeh v situacijah, ki jih ne morete nadzorovati, zmanjšuje stres, temveč tudi širi arterije in znižuje krvni tlak.

Redni spolni odnosi

Seks je intervalna vadba, ki je zelo dobra za srce, torej je preprost in zabaven način ohranjanja zdravja srca vsekakor več posteljnih aktivnosti.

Dnevnik hvaležnosti

Študije so pokazale, da ima izražanje hvaležnosti pozitiven učinek na zdravje srca, poleg tega pa je hvaležnost dobra tudi za telo.