Novo šolsko leto

Krek vztraja pri 1. septembru

R.T.
13. 8. 2021, 20.34
Posodobljeno: 13. 8. 2021, 20.36
Deli članek:

Pristojni pozivajo k čim večji precepljenosti proti covidu-19, zlasti ob naraščanju števila okuženih ter prihajajoči jeseni, ko se tudi začne novo šolsko leto.

STA
Milan Krek

Okužbe z novim koronavirusom so trenutno najpogostejše v starostni skupini od 15 in 24 let, med njimi je polno cepljenih 31 odstotkov prebivalcev. Po pojasnilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je med mladimi največ okužb zaradi njihovega obnašanja in predvsem tesnejšega druženja, ne pa ker bi bili bolj dovzetni za okužbo s trenutno prevladujočo različico delta.
Pristojni pozivajo k čim večji precepljenosti proti covidu-19, zlasti ob naraščanju števila okuženih ter prihajajoči jeseni, ko se tudi začne novo šolsko leto.

Cepljenje mladostnikov proti covidu-19 je pomembno, kot opozarja, v luči obvladovanja epidemije. Kot je v sredo dodal direktor NIJZ Milan Krek, bi lahko z zadostno precepljenostjo imeli odprte tako osnovne kot srednje šole kljub največji epidemiji. "PCT pogoj nam tudi v največji epidemijski stopnji omogoča, da funkcioniramo, a se ga moramo dosledno držati," je izpostavil.

Hkrati je Krek opozoril, da covid-19 ni tako nedolžen pri mladih, saj lahko pusti pocovidne simptome, ki jih ovirajo pri športu, delu, nekateri potrebujejo celo rehabilitacijo. Poleg tega je več kot 30 otrok v državi po prebolelem covidu-19 zbolelo za večorganskim vnetnim sindromom, ki lahko pusti hude posledice.

1. septembra v šolskih klopeh

Je pa Krek danes v informativni oddaji 24ur napovedal, da se bo novo šolsko leto zagotovo pričelo v šolskih klopeh. Kako pa se bo odvijal v sledečih mesecih pa je na šolnikih, učencih in njihovih starših. Napovedal je še, da namerava pozvati vse pediatre in družinske zdravnike, da na cepilnih mestih organizirajo posebne termine za mladoletne.