V svojih restavracijah streže slovenska vina

FOTO in VIDEO: Ralf Schumacher očaran nad slovensko posebnostjo: penečim vinom iz globin

Eva Jandl
13. 8. 2021, 17.27
Posodobljeno: 16. 8. 2021, 13.49
Deli članek:

V Sloveniji se spet mudil Ralf Schumacher, nekdanji zvezdnik Formule 1, ki pa je danes lastnik restavracij, katerih posebnost so slovenska vina in peneča vina.

Sašo Švigelj
Takšne, le malo bolj očiščene steklenice penečega vina strežejo v njegovih restavracijah.

Tako so v Goriških Brdih zanj uredili klet s sodi vina, ki jih streže svojim gostom, med njimi pa je svetovna posebnost: peneče vino Mare Santo, svetovna posebnost in mednarodno patentiran postopek zorenja penečega vina v morju.

Sašo Švigelj
Ralf Scumacher se v Strunjanski zaliv pripeljal z luksuznim čolnom in se privezal ob školjkarsko ladjo.

Tako smo se najprej odpravili do lokacije pri Strunjanu z ladjo Ama, kjer so steklenice potopljene.

Sašo Švigelj
Dirkaški zvezdnik si je ogledal lokacijo, kjer je peneče vino potopljeno v morje.

Sašo Švigelj
Ralf je z zanimanjem spremljal dvig steklenic iz globin morja in se na lastne oči prepričal o tovrstnem zorenju.

Lastnik ladje, školjkar Mitja Petrič, ki skrbi za steklenice v morju, se je v potapljaški opremi najprej podal na globino 17 metrov, kjer zori peneče vino in poiskal zabojnik.

Sašo Švigelj
Ladja je dvignila mrežasti zabojnik z približno 300 steklenicami, teža zabojnika je okoli 600 kilogramov.

Sašo Švigelj
Povedal je, da je nad steklenicami penečega vina posebnega okusa in izgleda navdušen.

»Poleti ima morje na tej globini okoli 22 stopinj, pozimi se shladi na 7 stopinj. Steklenice, okoli 300 jih je, so v mrežastih zabojnikih. Ko dvignemo steklenice, so na njih školjke in steklenice imajo zato poseben videz. Peneče vino je v morju okoli dve leti, te, ki jih dvigamo danes, so zorele v globini 18 mesecev.«

Sašo Švigelj
Steklenice iz globin so odpeljali v klet v Goriška Brda.

SREČANJE Z RALFOM SCUMACHERJEM

Ko so bile steklenice pripravljene na dvig, pa se je z velikim luksuznim čolnom na lokacijo pripeljal Ralf Schumacher, nekdanji dirkač in mlajši brat sedemkratnega prvaka v formuli 1 Michaela, ki je želel prisostvovati dvigu steklenic iz morja, da bi se na lastne prepričal, da peneče vino, ki ga prodaja v svojih restavracijah, res prihaja iz globin. Peneče vino Santo Mare sicer strežejo tudi v restavraciji DiVino.

VINO IZ 'MORSKE KLETI'
Namesto v kleti peneče vino Mare Santo zori v globinah. "Zorenje v morski kleti je povsem drugačno kot v vinski. Vino v takšnih pogojih ne zaspi, a se tudi ne utrudi – gibanje morja pri vinu namreč ohrani svežino," je povedal Rasto Tomažič.

Dirkač si je zanimanjem ogledal dvig penečega vina iz morja in bil nad celotno zgodbo navdušen. »Prvič vidim to v živo. Ideja je super, danes sem prvič tukaj, da vidim, kako steklenice dvignejo iz morja. Všeč mi je, ne le izgled steklenice, ampak tudi to, kar se dogaja v steklenici s penečim vinom v globini morja, v pitju katerega zelo uživam in zato sem danes tukaj,« nam je povedal in dodal, da ima vino, ki zori v morju, poseben okus, tudi zaradi morja, ki se vendarle prikrade skozi plutovinast zamašek, vendar zaradi njega ni slano, da mu le poseben okus. »Imam lastno vino iz Slovenije, iz vinograda. Ko sem prvič obiskal Slovenijo, sem naletel na ta produkt; prvič, izgled steklenice je unikaten, tudi samo vino je posebno, zato sem se pozanimal, kako in zakaj se to zgodi in najprej nisem verjel, da so steklenice res v morju, mislil sem, da gre za marketinško potezo. Zato sem danes tukaj, da to vidim v živo.« Vino je nato pokusil na čolnu, s katerim se je pripeljal s svojo številčno družbo, pokusili smo ga tudi mi in ima res edinstven okus, pa tudi steklenice so nekaj posebnega, saj bogato življenje na dnu morja na njih pusti svoj pečat. Steklenice so pokrite s koralami ter školjkami in prav vsaka med njimi je tako unikat.