Čeprav se ta teden vročina počasi stopnjuje, pa se je mesec avgust začel z bolj prijetnimi temperaturami in dokaj pogostimi krajevnimi padavinami. Kot ugotavljajo vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso), je temperatura zraka v večjem delu Slovenije celo kakšno stopinjo pod povprečjem.

Zvečer bodo na severu še posamezne nevihte, ponoči se bo zjasnilo.

V preteklih dneh je bilo najbolj vroče v notranjosti Primorske. Tako se je v Biljah pri Novi Gorici živo srebro povzpelo do 36 stopinj Celzija, kar je najvišje v letošnjem poletju. Razlog? Šibek vzhodni veter. Vremenoslovci pričakujejo, da bo tudi konec tedna najbolj vroče v Vipavski dolini in na Goriškem, in sicer okoli 36 stopinj Celzija. Vroče bo tudi v notranjosti Slovenije, zlasti v osrednjem in jugovzhodnem delu, kjer se bo segrelo do okoli 34 stopinj Celzija, kakšno stopinjo manj pa bo po nižinah severovzhodne Slovenije. Napovedujejo, da bo vročina vztrajala do vključno ponedeljka.

Prihaja ohladitev

Že danes pa bodo vročine ponekod v severnem delu Slovenije za krajši čas prekinile krajevne nevihte, vendar pa vremenoslovci večjih padavin do ponedeljka zvečer ne pričakujejo. V torek nas bo sicer dosegla občutna ohladitev s padavinami, na Primorskem pa bo prehodno zapihala burja. Zaradi svežega atlantskega zraka, ki bo pritekal k nam, bo nadaljevanje tedna, tako vremenoslovci, prijetno. Napovedujejo, da bodo najvišje dnevne temperature po nižinah okoli 25 stopinj Celzija.

Vročinski stres

Ob vročinskem valu bo do vključno ponedeljka sredi dneva in popoldne povečana toplotna obremenitev. Vročinski stres bo visok, krajevno tudi zelo visok. Kot opozarjajo vremenoslovci, je značilnost te vročine odsotnost izrazitejšega vetra in s tem tudi soparnosti.