Nore cene turističnih nastanitev

Vse zasedeno, proste večinoma le najdražje nastanitve: 900 evrov za vikend v Kranjski Gori

Polona Krušec
13. 8. 2021, 18.00
Deli članek:

Poletni del turistične sezone je na vrhuncu. Preverili smo, koliko bi vas stal »vikendpobeg«, če bi želeli na lepše od danes do nedelje. Ugotovili smo, da bi imeli pri iskanju namestitve v zadnjem hipu kar velike težave, prostih zmogljivosti namreč skorajda ni več.

Profimedia
Pri nas so to poletje zelo popularni Piran z okolico, Kranjska Gora in Moravske Toplice.

Zasedenost je – še preden bodo dosegljive uradne statistike – nesporni dokaz, da je turizem v naši deželi v polnem zagonu in da kljub koronskim časom polnimo proste kapacitete. Večinoma turizem zdaj gradimo kar domači gosti, šele potem tujci, ki so k nam začeli prihajati poleti, saj prej zaradi epidemioloških ukrepov prestopanje državnih mej ni bilo mogoče.

»Zaradi omejitev pri potovanjih iz bolj oddaljenih držav tudi letos poleg domačih gostov beležimo predvsem obisk turistov iz bližnjih evropskih držav, dostopnih z avtomobilom. Junija so na primer od tujih turistov pri nas največ prenočitev ustvarili turisti iz Nemčije, nato turisti iz Avstrije, Madžarske, Češke in Italije,« nam je sporočila Slovenska turistična organizacija (STO).

Bolje ali slabše kot lani?

Povedali so še, da so največ prenočitev med tujimi turisti v prvi polovici leta ustvarili Nemci (15 odstotkov vseh tujih prenočitev), Avstrijci (11 odstotkov vseh tujih prenočitev), Italijani (sedem odstotkov), Hrvati (6,5 odstotka), Madžari (šest odstotkov), Srbi (šest odstotkov), Čehi (5,5 odstotka) in Poljaki (pet odstotkov). Bo pa, kot razlagajo v nadaljevanju, letošnje turistično leto podobno lanskemu, »in če se bo situacija jeseni zaostrila, pričakujemo slabše rezultate za leto 2021. Kar se poletne sezone tiče, sicer slovenske turistične destinacije in ponudniki v večji meri pričakujejo podoben ali celo boljši rezultat kot lani«, je razkrila STO.

Slovenska turistična organizacija pravi, da so med najbolj priljubljenimi destinacijami Piran, Kranjska Gora in Moravske Toplice ter da lepo koristimo tudi turistične bone. Do zdaj naj bi jih po nekaterih informacijah unovčili že skoraj polovico.

710 evrov za dva dni

Če bi ta vikend želeli prespati v slovenski Istri, ki je ta trenutek turistično najbolj oblegano območje, bi imeli na voljo le pet prostih hotelov, apartmaji in sobe so polno zasedeni. Med hotelskimi nastanitvami, ki jih lahko rezerviramo na priljubljeni spletni strani za rezervacijo počitnic Booking.com, so na voljo le še tiste, katerih cena na noč ni nižja od 300 evrov za dve osebi. Dva odrasla bi za dve noči na Obali morala odšteti najmanj 710 evrov, kar je 355 evrov na noč oziroma 177 evrov po osebi. Imela bi sobo s pogledom na morje in zajtrk, ostalih obrokov pa ne.

Zelo priljubljena so, če ostanemo v zahodnem delu države, tudi Goriška brda. Tam je ta konec tedna prosta le ena nastanitev, in sicer na eni od domačij, kjer bi lahko najeli apartma z eno spalnico za slabih 600 evrov, torej bi za noč v slovenski Toskani zapravili 300 evrov. Tudi v Bovcu bi ta hip zelo težko dobili kaj za prespati.

booking.com
Brda

Pozabite na Bled in Bohinj

Na Gorenjskem so kralji turistične ponudbe ti kraji: Bled, Bohinj in Kranjska Gora. V Bohinju, če bi tam želeli ostati ta vikend, ne bi imeli kje prespati, saj proste sobe ni. Tudi v Kranjski Gori je vse zasedeno, na voljo sta le dve nastanitvi: hotel, v katerem bi za dve noči odšteli malo več kot 400 evrov, in apartma, za katerega bi morali odšteti skoraj 900 evrov (za dva dni), v njem sta dve spalnici. Na Bledu so proste štiri kapacitete, kjer bi lahko letovali ta konec tedna. Cene najema niso ravno nizke; za družinsko sobo za šest oseb bi morali plačati 900 evrov, za bivanje v hotelu, od jezera oddaljenem le 150 metrov, pa bi za dve noči in dve osebi morali odšteti 715 evrov.

booking.com
Kranjska gora

Dolenjska in Pohorje sta polna

Tudi Dolenjska uživa pozornost turistov in bi, če bi želeli tja ta vikend, imeli težave pri iskanju apartmaja, hotela ali sobe. V Novem mestu so proste le tri nastanitve, od tega je najcenejša nočitev v hostlu, za dve osebi stane 118 evrov. V Termah Dolenjske Toplice pa ta konec tedna prostih sob sploh ni. V vzhodnem delu države so to poletje popularni Maribor, Pohorje in Pomurje, kjer se lahko predamo krasni naravi, izvrstnemu vinu in raziskovanju bogate naravne in kulturne dediščine. V Mariboru je ta vikend na voljo samo en hotel s prostimi sobami, v Moravskih Toplicah v istem terminu proste nastanitve ni, tudi na Pohorju oddiha v zadnjem hipu ne bi mogli doživeti, ker je vse zasedeno.

booking.com
Novo mesto

Če bi ta vikend dve osebi želeli nastanitev za dve noči:

PRIMORSKA: najbolj priljubljeni predeli: Obala, Brda, Bovec

Brda - Cena od petka do nedelje: 598 EUR (apartma). Prostih nastanitev: 1.

Obala - Cena od petka do nedelje: 710 EUR (hotel). Prostih nastanitev: 5.

Bovec - Cena od petka do nedelje: 107 EUR (postelja v skupinski spalnici). Prostih nastanitev: 3. 

GORENJSKA: najbolj priljubljeni predeli: Kranjska Gora, Bled, Bohinj

Kranjska Gora - Cena od petka do nedelje: 858 EUR (apartma z dvema spalnicama). Prostih nastanitev: 2.

Bled - Cena od petka do nedelje: 715 EUR (hotel). Prostih nastanitev: 4.

Bohinj - Cena od petka do nedelje: / Prostih nastanitev: ni prostora.

DOLENJSKA: najbolj priljubljeni predeli: Dolenjske Toplice, Novo mesto

Dolenjske Toplice - Cena od petka do nedelje: / Prostih nastanitev: ni prostora.

Novo mesto - Cena od petka do nedelje: 118 EUR (hostel). Prostih nastanitev: 3.

VZHODNA SLOVENIJA: najbolj priljubljeni predeli: Maribor z okolico in Pohorjem, Pomurje

Maribor - Cena od petka do nedelje: 304 EUR (hotel). Prostih nastanitev: 1.

Pohorje - Cena od petka do nedelje: / Prostih nastanitev: ni prostora.

Pomurje - Cena od petka do nedelje: 143 EUR (hotel). Prostih nastanitev: 1.