Meta in cimet

Osvežilni napitki, ki pomagajo pri hujšanju in topijo maščobe

Tea Dečman
8. 8. 2021, 15.10
Posodobljeno: 8. 8. 2021, 15.10
Deli članek:

Zakaj ne bi poleg navadne vode to poletje posegli še po osvežilnih shujševalnih in razstrupljevalnih napitkih? Izbrana zelišča uravnavajo in pospešujejo prebavo, kar seveda ugodno vpliva na topljenje maščob. Imajo diuretični učinek, kar blagodejno učinkuje na vsa izločala in pomaga odplakniti strupe iz telesa.

dreamstime
RAZSTRUPLJEVALNI NAPITEK Z ZELENIM ČAJEM

POLETNI NAPITEK S KUMARO IN METO, KI TOPI MAŠČOBE

Limone imajo diuretični učinek, ingver uravnava prebavo in spodbuja metabolizem ter prežene občutek lakote. Kumare učinkujejo protivnetno, vsebujejo ogromno vode, kar koristi koži in pomaga pri vseh funkcijah telesa. Napitek zmanjša občutek lakote in pospeši metabolizem.

Sestavine:

1,5–2 l vode

1, 5 cm nastrgane sveže ingverjeve korenine

1 sveža solatna kumara

1 bio limona  

3–5 vejic sveže mete

Priprava:

Kumaro zrežemo na rezine. Če imate domače, bio kumare, jih ne lupite, saj tudi lupina vsebuje ogromno koristnih snovi. Na tanke rezine zrežemo tudi limono. Če je domača, neškropljena, je ne lupimo, sicer pa je bolje, da jo. Svež ingver nastrgamo. Lističe mete odtrgamo s stebelca ali kar skupaj s stebelci na grobo narežemo. Vse sestavine prelijemo z vodo in postavimo čez noč v hladilnik. Zjutraj precedimo. Pijemo ves dan.

dreamstime
POLETNI NAPITEK S KUMARO IN METO, KI TOPI MAŠČOBE

RAZSTRUPLJEVALNI NAPITEK Z ZELENIM ČAJEM

Znano je, da je zeleni čaj bogat z antioksidanti, ki zavirajo staranje in pospešujejo hujšanje. Vsebuje pa še ogromno snovi, ki koristijo celemu telesu. V napitku je tudi lovor, ki vsebuje antioksidante in pospešuje prebavo. Vsebuje vitamine A, C in skupine B. Bogat je z minerali in mikroelementi. Cimet uravnava krvni sladkor in s tem pomaga pri hujšanju. Tudi cimet vsebuje antioksidante.

Sestavine:

1 žlica zelenega čaja

3 paličice cimeta

3–5 listov lovorja

1 l vode

Priprava:

V vodo dajte lovorjeve liste, zavrite in odstavite. Cimetove paličice na grobo nalomite in dajte v vodo, primešajte še zeleni čaj. Pokrijte in po 15 minutah precedite. Pustite, da se ohladi na sobno temperaturo. Pripravite lahko zvečer za naslednji dan. Takoj ko zjutraj vstanete, spijte velik kozarec tega napitka. Preostalo spijte pred obroki čez dan.

RAZSTRUPLJEVALNI NAPITEK Z AGRUMI

Da se ne boste naveličali in bo izbira večja, prilagam še tale okusni napitek z agrumi. Vsebuje veliko vitamina C in drugih vitaminov.

Sestavine:

1 pomaranča

1 limona

1 grenivka

šopek mete

šopek melise

2 l vode

Priprava:

Agrume olupite in narežite na tanke rezine. Meto in meliso zrežite na grobo kar s kuhinjskimi škarjami. Vse prelijte z vodo in čez noč postavite v hladilnik, da se okusi prepojijo. Naslednji dan vse še malo premečkajte, lahko z rokami, da iztisnete kar največ arom in koristnih snovi. Nato precedite in pijte ves dan.

dreamstime
RAZSTRUPLJEVALNI NAPITEK Z AGRUMI

VEČERNI NAPITEK ZA HUJŠANJE S CIMETOM

Tu je tudi napitek za zvečer, ki si ga pripravite pred spanjem. Cimet je močan antioksidant. Pomaga pri hujšanju, ker uravnava sladkor v krvi. Med krepi odpornost, pomirja, spodbuja metabolizem, stimulira prebavo. Resda vsebuje nekaj kalorij, vendar ni vse v kalorijah. Jabolčni kis je poln dobrih bakterij in encimov ter pospešuje prebavo. Uporabite domač, moten jabolčni kis.

Sestavine:

Od pol do 1 žlička cimeta v prahu

1 žlica jabolčnega kisa

1 žlička medu

1 kozarec mlačne vode

Priprava:

Vse sestavine zmešajte in takoj popijte.

dreamstime
VEČERNI NAPITEK ZA HUJŠANJE S CIMETOM