Fotostaranje

V poletnih dneh svoji koži »prisončimo« največ gub

Tea Dečman
15. 8. 2021, 08.49
Posodobljeno: 15. 8. 2021, 09.04
Deli članek:

Če je skrb za zdravje, nego kože za sijoč videz in telesa na splošno med vašimi prioritetami, ste v zadnjem času zanesljivo veliko slišali o fotostaranju in fotopoškodbah.

R.K.
Fotografija je simbolična

Fotostaranje je izraz, s katerim opredeljujemo posledice, ki jih na naši koži povzročajo UV-žarki. Pri tem ne govorimo o naravnem fiziološkem staranju, ki je povsem naraven proces in smo ga deležni prav vsi. Tako imenovano intrinzično staranje je proces, odvisen od genov, in nanj ne moremo vplivati. Prav nasprotno pa velja za ekstrinzično staranje, ki je povzročitelj prehitrega in prezgodnjega, vidnega staranja kože in je odraz našega življenjskega sloga. Eden največjih povzročiteljev ekstrinzičnega staranja je prav izpostavljanje soncu oziroma UV-žarkom. Posledice, ki jih na naši koži puščajo sončni žarki, pa imenujemo fotostaranje. Fotostaranje je prevladujoč mehanizem prezgodnjega in vidnega staranja kože. Dobra novica pa je, da je ekstrinzično staranje – in s tem tudi fotostaranje – pravzaprav naša izbira. Odločitev je v naših rokah. Zato je ena najpomembnejših stvari, na katero moramo paziti poleti, kakovostna zaščita kože pred posledicami škodljivega UV-sevanja, zato da preprečimo poškodbe in prezgodnje staranje kože ter ohranimo našo kožo zdravo in lepo.

dreamstime
Poleti je sončnim žarkom izpostavljena večja površina kože in tudi čas izpostavitve je veliko daljši.

Kako na procese pomlajevanja vplivamo sami?

Na naš videz, zdravje in počutje zelo vpliva naša prehrana. Pomlajevalna ali »antiage« se sliši nekoliko eksotično, vendar to ni nič drugega kot preprosto protivnetna prehrana. Taka prehrana zagotovi telesu gradnike za dobro regeneracijo, poskrbi za vsa potrebna hranila in zmanjšuje vnetja. Uživajte obilo sveže zelenjave, kakovostnih beljakovin za regeneracijo, kot so ribe, jajca in meso kakovostnega izvora, sveže sadje z manjšim deležem sladkorja in nobenega dodanega sladkorja, veliko kakovostnih hladno stiskanih maščob oziroma olj, oreščke – skratka veliko sveže, nepredelane, nekonzervirane hrane, ki vam bo zagotovila dobro počutje, sijaj, energijo in zdravje.

dreamstime
Uživajte obilo sveže zelenjave in kakovostnih beljakovin za regeneracijo kože.

Zelo dobrodošli so prehranski dodatki

Prehranska dopolnila so vaša prava pravcata varnostna mreža, ki vas varuje in dela za vas 24 ur na dan. V njej so maščobne kisline omega 3, ki zmanjšujejo vnetje v telesu; antioksidanti, ki zmanjšujejo škodljivo delovanje prostih radikalov; kolagenski peptidi, ki ohranjajo vaš dragoceni kolagen – ker ta pomeni kar 70 odstotkov debeline vaše kože in se razgrajuje pod vplivom UVA-sevanja, je izredno pomemben za staranje oziroma pomlajevanje kože; vitamin C, ki je močan antioksidant in kofaktor pri gradnji kolagena; elementi v sledeh ...