Likopen kot zaščita pred UV-žarki

Nekatera živila ščitijo pred sončnimi žarki

T.L. / Zarja Jana
11. 7. 2021, 17.58
Posodobljeno: 11. 7. 2021, 17.59
Deli članek:

Tudi z živili se lahko kot dopolnilo sončni kremi zaščitite pred soncem. Edini predpogoj: vsebovati morajo likopen. Če imate že po naravi radi barvita živila, tako že intuitivno poskrbite za zaščito pred agresivnimi sončnimi žarki. Še posebej če stavite na živo rdečo, boste svoji koži poleti naredili nekaj dobrega.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Lubenica je vir betakarotena, vitamina C, pektina, likopena, kalija in železa, vsebuje pa tudi kar 4.532 µg likopena na 100 g.

Tudi z živili se lahko kot dopolnilo sončni kremi zaščitite pred soncem. Edini predpogoj: vsebovati morajo likopen. Če imate že po naravi radi barvita živila, tako že intuitivno poskrbite za zaščito pred agresivnimi sončnimi žarki. Še posebej če stavite na živo rdečo, boste svoji koži poleti naredili nekaj dobrega.

Likopen kot zaščita pred soncem

Po naravi rdeča živila (in tudi nekaj zelenih) vsebujejo likopen. Ta spada med karotenoide, torej v maščobi topne pigmente.

Toda likopen lahko naredi še veliko več, kot obarva živilo rdeče. Spada tudi med antioksidante in lovilce prostih radikalov, ki uničijo škodljive molekule v naših celicah – in tako lahko zaščitijo našo kožo pred soncem.

Ta živila vsebujejo likopen

Na žalost ne gre tako enostavno, da bi se zdaj najedli živil z likopenom in potem popolnoma sproščeno obležali pod vročimi sončnimi žarki.

Snov ima eno slabo plat: ni topna v vodi. Zato sta pomembni kombinacija in predelava živila, ki omogočita njegovo zaščitno funkcijo pred UV-žarki. Likopen se pri nekaterih živilih sprošča s toplotno obdelavo, pri drugih pa s pomočjo maščob. Glede na študije je treba v obroku živila z likopenom kombinirati z najmanj 5-10 g maščobe (na primer iz zdravih olj), da lahko človeško telo absorbira snov.

Največ likopena vsebujejo izdelki iz paradižnika, na primer omaka za špagete in pico, paradižnikov sok, kečap in paradižnikova mezga.

Živila z likopenom, ki ščitijo pred sončnimi žarki:

zreli paradižniki (2.573 µg likopena na 100 g); paradižnikova mezga (6.200 µg likopena na 100 g)

lubenica (4.532 µg likopena na 100 g)

papaja (1.828 µg likopena na 100 g)

grenivka (1.135 µg likopena na 100 g)

zeleni šparglji (30 µg likopena na 100 g)

mango (3 µg likopena na 100 g)

korenček (1 µg likopena na 100 g)

In še guava, marelice, rdeče pomaranče, paprika, jagode …

40 g paradižnikove mezge na dan za boljšo zaščito

Za dosego zaščitnega učinka nekaj tednov vsak dan pojejte 40 g paradižnikove mezge z olivnim oljem (lahko je dodatek omaki, namaz, juha …).

Glede na študije povišana stopnja likopena v krvi zmanjša nevarnost opeklin za 32 odstotkov. Kljub temu pa ne pozabite na zaščitno sredstvo pred sončnimi žarki.

Raziskave so pokazale, da vitamin C pomaga zaščititi kožo pred poškodbami, ki jih povzroča ultravijolično sevanje, saj s svojimi antioksidativnimi lastnostmi zavira nastajanje prostih radikalov, spodbudi pa lahko tudi celjenje ran in preprečuje postvnetno hiperpigmentacijo. Vitamin C prispeva tudi k obnovi poškodb kože, povezanih s staranjem, ter kožo posvetli.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.

Zarja Jana
naslovnica