UV-sevanje

Tega pri sončnih opeklinah nikar ne počnite!

Tea Dečman
2. 7. 2021, 21.00
Deli članek:

Poleti se intenziteta UV-sevanja poveča, več je tudi priložnosti, ko se izpostavljamo soncu in s tem UV-žarkom. Povečuje se tveganje hitrejšega staranja kože in bolezenskih posledic.

dreamstime
Uporabljajte obkladke (vlažne krpe) in izdelke za nego po izpostavljenosti soncu, ki kožo ohladijo in pomirijo.

Ob pretiranem izpostavljanju soncu in neustrezni zaščiti se seveda lahko pojavijo sončne opekline. Pri tem je vedno boljša preventiva kot kurativa, če se vendarle zgodi, pa je pomembno, da ne delate več napak. V današnjem članku bomo opisali nekaj ključnih napačnih ravnanj ljudi ob sončnih opeklinah.

Tesna oblačila

Če vas opeče sonce, morate pustiti koži dihati. Nošenje tesnih oblačil je celo škodljivo, saj lahko poveča vnetje. Telo se namreč poskuša na travmo odzvati s povečanjem pretoka krvi v opečenem predelu kože, da bi pospešilo zdravljenje. Posledica tega so pordelost, vročina in vnetje. Nošenje tesnih oblačil pa lahko okrepi otekanje in žulje.

Nezadostna hidracija

Če so nastale opekline, nikakor ne pozabite telesa dodatno hidrirati. Opekline ga poleg neprijetnosti in bolečin tudi dehidrirajo, zato je pomembno piti veliko vode.

Prekrivanje z ličili

Opeklina se bo bolje celila, če pustite koži dihati, zato namesto ličil na opečene predele nanašajte raje hladilna sredstva. Nanašanje ličil, morda celo z umazano gobico ali čopičem, lahko kvečjemu poveča tveganje okužbe ali alergijske reakcije, in vse skupaj je lahko še hujše – tako bolečine kot videz kože.

Luščenje in praskanje opeklin

Najboljše je, da se koža sama od sebe olušči. Kožo le obilno navlažite z izbranim izdelkom, kar izboljša videz sončnih opeklin in pomaga, da se povrhnjica naravno in enakomerno odlušči sama. Ker se začenja obdobje dopustov, še enkrat poudarjamo, da je bolje preprečevati kot zdraviti. Na dopustu in tudi sicer v vročih dneh poskrbite za ustrezno zaščito, nanos zaščitnih sredstev, pijte dovolj vode, sicer pa se izogibajte uram, ko je vročina na vrhuncu.