Zanimivosti

Ali moj otrok potrebuje pametni telefon?

Tea Dečman
2. 7. 2021, 21.33
Deli članek:

Svet je vedno bolj prepreden z digitalno tehnologijo. V času koronavirusne epidemije smo spoznali veliko njenih pozitivnih strani, obstajajo pa tudi negativne.

dreamstime
Otrokom e-naprave predstavljajo vir zabave in sprostitve.

V povezavi z otroki se običajno sprašujemo, kdaj jim predstaviti nove tehnologije, predvsem v obliki tablic in pametnih telefonov, pa tudi televizije in računalnika. Glede na to, da živimo v družbi, ki uporablja veliko tehnoloških rešitev, še več pa jih namerava uvesti v prihodnosti, ni smiselno, da bi otrokom popolnoma preprečili dostop do elektronskih naprav. Vendar je zlasti pri predšolskih otrocih pomembno, da se zavedamo škodljivih vplivov uporabe naprav na otrokov razvoj, ki je v predšolskem obdobju posebno intenziven.

Negativne plati rabe tehnologije

Slabi vplivi prezgodnje in dolgotrajne uporabe elektronskih naprav se kažejo z vplivom na razvoj možganov, učenje, splošno počutje, vid, sluh ter presnovne in druge funkcije. Starši naprave pogosto uporabljajo kot pripomoček, da otroci lažje zdržijo daljše vožnje, so mirni med obroki, kot spodbudo pri uporabi kahlice in podobno, zato lahko hitro pride do njihove prekomerne uporabe.

Ni vse črno-belo

Poznamo tudi pozitivne učinke elektronskih naprav (ti veljajo predvsem za starejše otroke): vadijo uporabo različnih novih tehnologij, kar bodo v življenju (morda že v šoli) zagotovo potrebovali. V kolikor izbiramo kakovostne vsebine, so e-naprave tudi vir učenja, izobraževanja, širjenja obzorja, saj nam splet nudi izobraževalne vsebine na dosegu roke, prav tako nam omogoča vpogled v širši svet okoli nas. Različne aplikacije omogočajo otrokom stike na daljavo s prijatelji ali sorodniki, ki ne živijo v bližini. Otrokom e-naprave predstavljajo vir sprostitve.

Koliko časa naj otrok preživi pred računalnikom

Pri predšolskih otrocih je pomembno, da jim dovoljujemo stik z napravami moderne tehnologije, vendar v razumnih mejah in z upoštevanjem nekaterih priporočil. Predvsem bodimo pozorni, da imajo otroci prek dneva dovolj časa za igro, gibanje in spanec. Ko so rutinske dejavnosti zagotovljene, lahko pričnemo z uvajanjem elektronskih naprav v otrokovo življenje. Pri tem ne pozabimo, da smo otroku največji zgled, zato bodimo pozorni tudi na lastne navade pri uporabi naprav.

Ponovimo še enkrat

Elektronske naprave naj se ne uporabljajo: pri otrocih, mlajših od dveh let; med rutinskimi dejavnostmi (obroki, umivanjem zob, toaleta); najmanj uro pred spanjem; za pomirjanje otroka v javnosti. Ni smiselno niti izvedljivo, da bi otrokom popolnoma preprečili stik s tehnološkimi napravami. Ključno je, da vzdržujemo primerno ravnovesje med preživljanjem časa za zaslonom, gibanjem ter ostalimi dejavnostmi. Starši se pogosto podcenjujejo, da niso sposobni pripraviti dovolj zanimivih aktivnosti za otroke. Resnica je prav nasprotna. Starši lahko storijo veliko, na primer že preproste dejavnosti, kot so lovljenje, skupno raziskovanje bližnje okolice ali branje knjige, so lahko otrokom izjemno zanimive. Je pa res, da takšno udejstvovanje zahteva več energije in časa staršev, a se je vredno potruditi, saj so rezultati neprecenljivi.