Zdravje

Za iskanje ustreznega slušnega aparata si vzemite dovolj časa

T.D.
27. 6. 2021, 18.06
Posodobljeno: 27. 6. 2021, 18.08
Deli članek:

Slušni aparat vam lahko temeljito izboljša kakovost življenja. A idealnega ni in mnogi, zaradi prehitre izbire, nad njim obupajo ter ga spravijo v predal.

Dreamstime
Slušni aparat pridobite z naročilnico medicinskotehničnega pripomočka, pri čemer vam bo vaš zdravnik razložil »natančna pota«.

Tisti aparati, ki premorejo vse funkcije, tako da sami nastavljajo glasnost, obvladovanje hrupa, nastavitve glede slušnega okolja in drugo, morda niso v prednosti pri sposobnosti zaznavanja govora. Ali drugače – kar je koristno za nekoga, bo za drugega uporabnika velik primanjkljaj. Zato si za iskanje ustreznega slušnega aparata vzemite čas in izčrpajte vse znanje slušnega akustika, katerega dolžnost je, da vam pomaga do najboljšega pripomočka po vaši meri.

Kaj in koliko krije zdravstveno zavarovanje?

Zdravstveno zavarovanje krije stroške slušnega aparata v vrednosti približno 300 evrov. Če se boste odločili za nadstandardni aparat, boste pač razliko v ceni plačali sami, do razlike so upravičeni le otroci in mladostniki do 20. leta. V ceno slušnega aparata je vključeno tudi vzdrževanje, ki zajema letni pregled s čiščenjem ali največ šestkratno čiščenje slušnega aparata v celotni trajnostni dobi pripomočka, kontrolni pregled po potrebi in ponovne prilagoditve oziroma nastavitve.

Postopek pridobitve slušnega aparata

Med osebjem dobavitelja je vedno slušni akustik tisti, ki skupaj z vami poskuša izbrati ustrezen model slušnega aparata in vam ga nastavi. Pri njem boste tudi reševali morebitne težave.

Slušni aparat lahko pridobite z naročilnico medicinskotehničnega pripomočka, pri čemer vam bo vaš osebni zdravnik razložil »natančna pota«, je pa izbor dobavitelja najpomembnejši korak do boljšega sluha. Vsak dobavitelj ima svojo filozofijo in pristop pri obravnavi strank, pa tudi večji ali manjši izbor različnih modelov slušnih aparatov. Med osebjem dobavitelja je vedno slušni akustik tisti, ki skupaj z vami poskuša izbrati ustrezen model slušnega aparata in vam ga nastavi. Pri njem boste tudi reševali morebitne težave. Zato je najpomembnejše, da najdete akustika, s katerim se boste razumeli, ki je dovolj strokoven, da vas bo znal voditi in vam pomagal pri prilagajanju slušnih aparatov vašim potrebam in željam. Zavedajte se, da celo najboljši in najdražji slušni aparat ne služi svojemu namenu, če ni v celoti prilagojen vam. In ravno zato sta izbira slušnega akustika in uspešno sporazumevanje z njim celo pomembnejša kot sama izbira slušnega aparata. Kako do njega? Pozanimajte se pri vsaj nekaj naglušnih kolegih, ki že uporabljajo slušne aparate. Če ne poznate nobenega, boste najlažje stopili v stik z njimi v lokalnem društvu gluhih in naglušnih.

Dejavniki izbire slušnih aparatov

Odvisni so od vrste izgube sluha, stopnje izgube sluha, občutljivosti za zvoke, tolerance in dinamičnega razpona, oblike in velikosti ušesa in ušesnega kanala, (ne)uporabe očal, ročne spretnosti in občutljivosti prstov, torej od rokovanja, menjave baterije, čiščenja in upravljanja kontrol ter od morebitne demence. Pri izbiri pa igra pomembno vlogo psihološki odnos do aparata, denimo vaša motivacija in občutek stigme, ocena potreb doma, v službi in družabnem življenju, želja po vrsti aparata, ki je lahko digitalni, programabilni, prav tako pa je pomemben kozmetični vidik oziroma oblika slušnega aparata, ki je lahko zauheljni ali vušesni.

Dobro je vedeti

Ko boste izbrali tip in obliko slušnega aparata, se ne pustite zavesti vzgibu, da manj ko bo aparat viden, bolj boste skrili svojo naglušnost. Naglušnosti se ne da skriti. Zato se raje posvetite bistvu, ali vam je zvok slušnih aparatov prijeten ali ne. To ugotovite tako, da si nadenete slušni aparat in si postavite nekaj preprostih vprašanj: Mi je všeč zvok lastnega glasu? Je zvok čist in jasen? Je zvok preveč tanek in kovinski? Imam občutek, da aparati dušijo zvok? Slišim mehke zvoke, stopinje po travi, šumenje listov? So mi glasni zvoki neprijetni?