DOVOLJ JE PIKOV

To so naravne rešitve zoper komarje

Mare Koren
3. 7. 2021, 16.37
Deli članek:

Vroče poletno vreme in prijetno hladni večeri v dobri družbi ... Da, kajne? Vse dokler tega prijetnega občutka ne uniči brenčanje komarjev. Če ne marate posegati po umetnih sredstvih, namenjenih zaščiti, je tu za vas nekaj naravnih rešitev.

Dreamstime
Odženite komarje in preprečite nadležno srbečico.

Številni se odrekajo zaščiti pred komarji, ker vsebuje sestavino, imenovano DEET. Ta zmede vonjalne receptorje komarjev in jih zelo učinkovito odganja, a ima kot večina kemikalij tudi svojo temno plat. DEET oziroma dietiltoluamid lahko pri marsikom povzroči reakcijo v obliki izpuščajev, omrtvičenosti ustnic, slabosti, glavobola, vrtoglavice in še bi lahko naštevali. Dolgoročno so možne tudi resnejše kronične zdravstvene težave oziroma bolezni. Zato je veliko varneje včasih potrpeti oziroma se obvarovati z naravnimi pripravki, ki sicer niso tako učinkoviti, a komarje večinomaodženejo.

Česen

Kot odlično sredstvo pogosto omenjajo česen. Zaradi močnega vonja odvrača komarje od tega, da bi vas napadli. Najbolje bo, če boste uživali presni česen, lahko pa se z njim namažete po koži, slaba plat tega je le, da boste v obeh primerih morda neprijetni tudi za ljudi in boste tudi njih odgnali iz svoje bližine. A ne pozabite, uživanje česna je koristno iz številnih razlogov, eden izmed njih je tudi, da vsebuje močne antioksidante in preprečuje infekcije, kar pomeni dodatno zaščito. Če smo vas vsaj malo prepričali, vam razkrijemo še, da lahko zadah po česnu ublažite tako, da prežvečite nekaj svežega peteršilja.

Eterično olje limonskega evkaliptusa

Izsledki različnih študij so potrdili, da lahko eterično olje limoninega evkaliptusa ščiti pred komarji podobno kot sredstva, ki vsebujejo manjše koncentracije dietiltoluamida. Za uspešno zaščito boste potrebovali sredstvo, ki vsebuje vsaj 40 odstotkov omenjenega eteričnega olja, lahko pa uporabite tudi čisto olje, a takega ne smete nanašati na kožo, saj lahko povzroči močno reakcijo. Razredčite ga z vodo in ga raje popršite po oblačilih oziroma ga zmešajte z olivnim ali mandljevim oljem ter ga šele nato nanesite neposredno na kožo.

Sojino olje

Precej koristna rešitev in naravni repelent je sojino olje, ki ste mu primešali še nekaj kapljic eteričnega olja limonske trave. Ta kombinacija namreč odlično odganja različne vrste komarjev in vas ščiti tudi do štiri ure.

Poprova meta

Med eteričnimi olji, ki zagotavljajo dobro zaščito pred komarji, je tudi olje poprove mete. Vonj naj bi komarje zmedel in jih odbijal. Podobno koristno naj bi delovala sama rastlina.

Mehčalec v lističih

Uporabite mehčalec v obliki suhih lističev oziroma robčke za sušilni stroj, ki vsebujejo linalol, saj komarji tega praviloma ne marajo. Z lističi nežno podrgnite po koži in komarji vas bodo pustili pri miru.

Bazilika

Pripravite naravni repelent iz listov sveže bazilike, alkohola in vode. Iz listov skuhajte čaj in tekočini primešajte alkohol ter razredčite z vodo. Uporabite razmerje 3:1:1.