ZA UDOBEN PRVI KORAK

Pametno izberimo (prvo) otroško obutev

T.D.
14. 11. 2020, 13.03
Deli članek:

Mnogi menijo, da čeveljčki za razvoj nogic nimajo nobenega pomena, vse dokler otrok ne hodi. Ravno nasprotno, zavrejo lahko naravno rast stopal.

Dreamstime
Tudi za otroka, ki je pravkar shodil, je najbolj koristno, da je bos.

Raziskave kažejo, da otroci, ki so se bili prisiljeni naučiti prvega koraka v čeveljcih, shodijo nekoliko pozneje. Počakajte torej s čevlji, da otrok napravi vsaj deset samozavestnih korakov, do takrat pa mu nataknite protizdrsne nogavičke oziroma lahke čeveljce za dojenčke iz usnja ali tkanine.

Obutev za dojenčka

Za dojenčka so najboljša obutev nogavičke ali copatki. Nič pa ne bo narobe, če mu nožice občasno, denimo ob posebnih priložnostih ali če je zunaj mraz, potisnete v preprosto, mehko obuvalo, ki pa ne sme biti namenjeno hoji. Podplati nikakor ne pridejo v poštev. Čevlji za dojenčke morajo biti lahki, narejeni iz materiala, ki diha, s tako prožnim podplatom, da lahko skozi čutite otrokove prstke. Čevlji, ki čvrsto primejo za gleženj, niso niti primerni niti zdravi. Takšne bo potreboval šele, ko bo začel hoditi. Pravilno velikost določite tako, da pritisnete spredaj s palcem na stopala. Če je med otrokovim najdaljšim prstom in koncem čevlja dovolj prostora za celo širino vašega palca, je dolžina v redu. Kako pa preverite širino? Čevelj stisnite na njegovem najširšem delu, kot bi ga hoteli uščipniti. Če to lahko storite, je dovolj širok.

Čeveljci za otroka, ki hodi

Zanimivo je, da je tudi za otroka, ki je pravkar shodil, najkoristneje, da je bos. Pediatri poudarjajo, da hoja z bosimi nogami pomaga oblikovati lok na stopalu in krepi gležnje. Ob nakupu prvih čevljev pa vsaj v predšolskem obdobju upoštevajte naslednje nasvete.

Udobni, prožni in mehki

Čevlji, ki se pod našimi rokami z lahkoto upognejo, še najmanj motijo naravne gibe stopala. Preverite torej, kako fleksibilni so, preden sploh pomislite, da bi jih kupili. Otroku, ki je pravkar shodil, nikar ne kupujte visokih čevljev, saj preveč utesnjujejo in ovirajo premikanje gležnjev. Čevlji nenavadnih oblik, na primer pretirano ozki čevlji, lahko izmaličijo otrokovo stopalo, ki še raste. Zato kupujte otroku čevlje, ki so pri prstih in narti udobni in široki ter imajo ravno, le nekaj milimetrov dvignjeno peto. Podplat otrokovega čevlja naj bo dovolj prožen, da se čevelj dobro upogiba čez osnovne členke prstov in da je zgornji del čevlja čim mehkejši. Najbolje je, da so prvi čeveljčki na vezalke, saj bodo tako bolje stisnili stopalo, ježek ali zadrga prideta v poštev, ko se otroci že sami obuvajo in so povsod radi prvi.

Kako izbrati pravo velikost

Ne kupujte čevljev, ne da bi jih otrok poskusil, četudi so na voljo različni merilniki stopal ali imate na voljo obris otrokovega stopala. Vse našteto je zaradi posebnosti otrokovega stopala že večkrat odpovedalo. Mlajši otroci refleksno pokrčijo stopala, ko nanje spravite čeveljček. Da se to ne bi zgodilo, pred poskušanjem čevlje kar se da razvežite ali odpnite. Ko malček stoji, pa mu prstke rahlo potisnite navzdol. Preverite, ali je med palcem na nogi in konico čevlja za prst prostora. Preprosto pritisnite na čevelj, in boste videli, za koliko se bo ugreznil. Preverite tudi, ali je čevelj dovolj ohlapen. S prstom potujte okoli otrokovega gležnja. Če se prst zatakne, je čevelj pretesen, in če je preohlapen, preverite, ali ga lahko stisnete z vezalkami ali ježkom. Otrok naj se za nekaj minut sprehodi po trgovini. Če peta poskakuje iz čevlja, je obutev prevelika. Če otrok dviguje nogo bolj kot sicer, je čevelj pretežak ali preneroden. Če se otrok čevljev komaj zaveda, pa so pravšnji.