Zdravje

Naravne rešitve za čas, ko nastopijo težave s hripavostjo

Z.F.
8. 3. 2020, 21.20
Deli članek:

V času prehladnih obolenj pogosto nastopi tudi hripavost, ki pa ni nujno vzrok prehlada. Pojavi se lahko tudi zaradi drugačnega delovanja glasilk ali pa kot posledica napačnega načina uporabe glasu. Da bi hripavost odpravili, ni treba nujno k zdravniku, obstaja tudi nekaj naravnih rešitev.

Profimedia
V času hripavosti bodite čim več časa tiho.

Le redki se lahko pohvalijo, da v svojem življenju še niso doživeli hripavosti. Ta se navadno pojavi kot spremljevalec prehladnih obolenj, pogosta pa je tudi pri ljudeh, ki veliko govorijo, torej pri učiteljih, prodajalcih, predavateljih, medijskih govorcih pa tudi pevcih. Do hripavosti lahko pride zaradi različnih dejavnikov, ki se med seboj razlikujejo glede na mehanizem nastanka. Tako ločimo dve vrsti hripavosti, organsko in funkcionalno hripavost.

V čem se razlikujejo vrste hripavosti?

O organski hripavosti govorimo takrat, ko se pojavijo spremembe na telesnih strukturah, ki sodelujejo pri tvorbi glasu. Pogosto gre za posledico prehlada ali gripalnega infekta, ko pride do spremenjene oblike ali delovanja glasilk in grla zaradi različnih pritiskov. Funkcionalna hripavost pa nastane, ko v grlu ali na živčnem sistemu ni bolezenskih sprememb, ki bi vplivale na normalno tvorbo glasu. V tem primeru govorimo o napačni uporabi glasu, lahko pa gre tudi za psihogeni izvor.

Kako si pomagamo sami?

Največ bomo naredili, če se bomo izogibali napenjanju glasilk in glasu dovolili, da počiva. To pomeni, da govorite čim manj, najbolje nič in predvsem ne šepetate. Šepetanje namreč še bolj obremenjuje glasilke, kot če bi govorili normalno. Pomembno je, da v tem času redno vlažite sluznico zgornjih dihal, uživate dovolj tekočine, ki ni premrzla ali prevroča in po potrebi vlažite zrak v stanovanju. Poskrbite tudi za nos, da bo prosto prehoden, saj dihanje skozi nos zrak primerno ogreje in navlaži ter tako ne poškoduje sluznice grla. Pomagajo tudi domače inhalacije in številni čaji. Izogibajte se kajenju in preveč začinjeni hrani. A če hripavost v dveh tednih ne izgine, pojdite k zdravniku. Prav tako, če ob hripavosti opazite oteklino na vratu ali se pojavi krvav izpljunek. Takrat ne čakajte, temveč ukrepajte čim prej.  

Najpogostejše zmote

Pri številnih velja prepričanje, da bodo hripavost odpravili z lizanjem nekaj evkaliptovih ali mentolovih bombonov, vendar so v zmoti. Mentol in evkalipt v času hripavosti nista priporočljiva, saj še dodatno izsušita sluznico. Enako velja tudi za črni čaj. Odrecite se kavi, alkoholu pa tudi nikotinu. Kot že omenjeno, ne šepetajte, raje polglasno govorite oziroma če je mogoče, molčite.