Svet

V Vatikanu so prvič prekinili stoletno tradicijo

A.S./STA
8. 3. 2020, 20.50
Deli članek:

Papež Frančišek je danes izrazil solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi novega koronavirusa. Verniki so današnjo molitev, ki jo papež tradicionalno vodi z okna svoje palače v Vatikanu, zaradi nevarnosti koronavirusa spremljali prek video zaslonov na Trgu sv. Petra.

Profimedia
V Vatikanu so tako prvič prekinili stoletno tradicijo in se v skrbi zaradi širjenja koronavirusa med ljudmi raje poslužili tehnologije.

Verniki so današnjo molitev, ki jo papež tradicionalno vodi z okna svoje palače v Vatikanu, zaradi nevarnosti koronavirusa spremljali prek video zaslonov na Trgu sv. Petra.

Zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa so se v Vatikanu na priporočilo italijanskih oblasti odločili, da bo današnja molitev potekala v knjižnici papeške palače in jo bodo neposredno prenašali prek video zaslonov na Trgu sv. Petra in na spletni strani vatikanskih novic Vatican News.

V Vatikanu so tako prvič prekinili stoletno tradicijo in se v skrbi zaradi širjenja koronavirusa med ljudmi raje poslužili tehnologije. S tem so sledili navodilom oblasti, ki so prepovedale vse prireditve, na katerih med udeleženci ne morejo zagotoviti vsaj enega metra razdalje.

Na Trgu sv. Petra se je tako kljub lepemu vremenu in spomladanskim temperaturam zbralo le manjše število vernikov. Po predvajani maši se je 83-letni Frančišek na kratko pokazal na oknu papeške palače in vernikom na trgu pomahal v pozdrav.

V Argentini rojeni papež sicer trenutno okreva zaradi prehlada. Med molitvijo prejšnjo nedeljo je namreč doživel dva napada kašlja, nato pa sporočil, da se bo umaknil, dokler ne ozdravi.

V Vatikanu so prvo okužbo z novim koronavirusom na njihovi kliniki zabeležili v četrtek. Od tedaj izvajajo stroge varnostne ukrepe, da bi pri zdravju ohranili 450 večinoma starejših prebivalcev.