dišeča drevesna skorja

Vonj po praznikih je Naravni antioksidant

Z.F.
25. 12. 2019, 09.31
Deli članek:

Na cimet po navadi pomislimo v hladnih mesecih, ko pripravljamo cimetove rogljičke, kakav ali morda kuhano vino. A pozabljamo, da je tako zdrav, da bi ga morali uporabljati vse leto.

Dreamstime
Nepogrešljiva začimba bo v času prehladov uspešno razredčila sluz in olajšala izkašljevanje. Prav tako bo okrepila vaš imunski sistem.

Cimet je bogat z manganom, železom, kalcijem in vlakninami, redno dodajanje cimeta k prehrani bo tudi povečalo vnos mineralov. Sicer pa boste z njim uničili različne vrste bakterij, vključno z E. coli. Zato takoj, ko opazite simptome zastrupitve, posezite po skodelici cimetovega čaja. Odlikuje ga protimikrobno in protiglivično delovanje. Ob uživanju cimeta boste v telo vnesli tudi številne minerale.

Poleg svojega čudovitega vonja, zaradi katerega se pogosto znajde tudi na novoletni jelki, v adventnem venčku ali morda kar v potpuriju, je cimet poln zdravilnih snovi, zato bi ga bilo dobro vključevati v prehrano kar vse leto. V nadaljevanju naštevamo le nekaj zdravilnih učinkov.

URAVNAVANJE SLADKORJA

Številne raziskave so potrdile, da cimet odlično preprečuje in blaži simptome sladkorne bolezni tipa 2, saj pozitivno vpliva na vrednosti krvnega sladkorja in izboljšuje odzivnost na inzulin. Sladkorni bolniki bi ga tako morali uživati čim več, kot dodatek k jedem ali kot cimetov čaj.

ZOPER HOLESTEROL

Poleg uravnavanja krvnega sladkorja cimet uspešno znižuje vrednost LDL-holesterola in trigliceridov ter skupno vrednost holesterola, ne da bi vplival na dobri HDL-holesterol. To zmanjšuje možnost srčno-žilnih obolenj pa tudi možganske kapi.

Dreamstime
Z rednim uživanjem cimetovega čaja boste uravnali krvni sladkor in znižali raven holesterola.

PROTIMIKROBNO DELOVANJE

Eterično olje cimeta odlikuje protimikrobno delovanje, zato si v času prehladnih obolenj prostore čim pogosteje odišavite in razkužite tako, da nekaj kapljic eteričnega olja kanete v izparilnik. Odlično deluje proti nevarnim bakterijam, virusom, pa tudi proti glivicam. Ne pozabite na cimetov čaj in cimetove bombone. Ti so tako odlična preventiva kot zdravilo za prehlad in gripo.

PROTIGLIVIČNO DELOVANJE

Cimet je prav tako učinkovit pri zdravljenju glivičnih okužb, notranjih in zunanjih. Če trpite za kandido, si privoščite cimetov čaj. Ta bo okrepil telesno odpornost in odpravil težave s kandido. Če vas mučijo kožne glivične okužbe, nekaj kapljic cimetovega eteričnega olja zmešajte s kokosovim oljem ter mešanico nanesite na mesto okužbe.

Dreamstime
Nekaj kapljic cimetovega eteričnega olja zmešajte s kokosovim, nanesite na kožo in tako odpravite težave z glivicami.