Kronična bolezen ven

Vas pestijo nemirne, otekle, težke noge?

T.D.
22. 12. 2019, 12.45
Deli članek:

Kronična bolezen ven je napredujoča bolezen, njenih vzrokov pa natančno ne poznamo.

Profimedia
Kronična bolezen ven ima več stopenj.

KBV prizadene velik del populacije v zahodnem delu sveta, in ker ne poznamo natančnega vzroka, tudi ne poznamo učinkovitega vzročnega zdravljenja. Obstajajo pa možnosti preprečevanja napredovanja bolezni in lajšanja težav.

Prvi znaki bolezni

Vene so žile, ki vračajo kri iz organov in okončin proti srcu. Če še večkrat pojavljajo dlje časa trajajoči zastoji v odtoku krvi iz spodnjih okončin, se pojavijo tudi simptomi in znaki KBV. Zelo pogost prvi znak je pojav modrih venskih pletežev na notranji strani gležnjev. Razširjene, vijugavo potekajoče vene – varice se lahko pojavijo tudi na delih goleni, stopalu in stegnih. Nekateri bolniki opažajo krče v predelu varic na golenih in stegnih v nočnem času, zato varice imenujemo tudi krčne žile. Varice, najprepoznavnejši znak KBV, se pojavljajo enako pogosto pri obeh spolih, večje pojavljanje drobnih žilic – telangiektazij in varic pa opažamo z višanjem starosti. Višje rasti ko je oseba, višji je pritisk v venah v predelu gležnjev v stoječem položaju, s tem se poveča tudi možnost nastanka varic.

Čas za obisk pri zdravniku

Kronična bolezen ven ima več stopenj. Najpogosteje se začne z estetsko motečimi drobnimi rdečimi žilicami, kasneje se kaže z večjimi modrordečimi ali razširjenimi modrimi venami, varicami. Ko se po naporu pojavi oteklina v predelu gležnjev, v večernem času, spremljajo pa jo občutek težkih, nemirnih nog ter nočni krči, je čas, da opravite prvi pregled pri zdravniku –dermatologu ali žilnem kirurgu.