ZA TELO IN UM!

Kakovosten spanec je za regeneracijo nujen

T.D.
28. 9. 2019, 10.00
Deli članek:

Ne, ni le rahla utrujenost, pomanjkanje spanca prinaša številne kratkoročne in dolgoročne posledice, ki bi se jim zagotovo raje izognili.

Profimedia
Številne študije so povezale pomanjkanje spanca s povečanim tveganjem za razvoj bolezni srca in ožilja.

Menite, da se rešitev za vašo stalno utrujenost skriva v zgodnejšem večernem počitku? Že, vendar je enako kot dolžina spanca pomembna njegova kakovost. Z leti se namreč vzorci spanja spremenijo, med drugim težje zaspimo in se ponoči pogosteje prebujamo. A je spanec še kako pomemben, in če premalo ali preslabo spimo, nas telo na to kaj hitro opozori. Že nekaj neprespanih noči lahko povzroči resne težave. Tesnoba je tihi ubijalec sicer dobrih odnosov in številne raziskave so pokazale, da jo povzroča tudi pomanjkanje spanja, kaže pa se v pogostih prepirih, v katerih morda uporabimo grde besede, ki jih kasneje obžalujemo, in v hitri jezi. Prav tako se lahko hitro pojavijo težave s spominom, motnje pozornosti, v skrajnih primerih celo halucinacije. Pomanjkanje spanca se lahko nabira in v določenem obdobju stopnjuje – če v kratkem času naberemo za približno sto ur premalo spanja, se lahko kaj hitro soočimo s halucinacijami, tako slušnimi kot vidnimi.

Dreamstime
Spanje na boku obremeni hrbtenico, saj je ta med ležanjem ukrivljena.

Dolgoročne posledice pomanjkanja spanja

Kratkoročne posledice lahko minejo po dnevu ali dveh počitka – dolgoročne posledice pa lahko pomembno spremenijo naše življenje! Povzročajo namreč resne fizične in psihične težave, zato jim le namenite nekaj pozornosti! Številne študije so povezale pomanjkanje spanca s povečanim tveganjem za razvoj bolezni srca in ožilja.

Ponoreli hormoni in bolezni možganov

Zdravniki opažajo, da pri kroničnem pomanjkanju spanca vrednosti hormonov, ki uravnavajo proizvodnjo inzulina in hormona ščitnice, ostanejo znižane in lahko povzročijo izjemno resne zdravstvene težave! Težave s spanjem pa se uvrščajo tudi k najpogostejšim znakom številnih nevrološko pogojenih obolenj, denimo alzheimerjeve bolezni. Motnje so lahko posledica sprememb ravno v možganskih območjih, ki nadzirajo spanje.

Za lahko noč in miren sen

Pol ure pred spanjem se začnite umirjati. Telesu morate dati priložnost, da se »ohladi«, vi pa se z mislimi preselite stran od neplačanih računov ali sestanka naslednjega dne. Pomirjevalno lahko deluje tudi kakšno rutinsko opravilo, denimo odstranjevanje ličil ali branje. Telo bo dobilo signal, da je vseh naporov konec in da je čas za spanje. Nato pojdite v posteljo, globoko dihajte in se pretegnite! Rahlo raztezanje v postelji sprošča, globoko dihanje ravno tako, kar naj bi skupaj trajalo kakšnih 20 minut. Če pa zaspite, takoj ko se uležete, je to že znak, da vam spanca kronično primanjkuje.

Položaj pri spanju

Če se trudite zavzeti kar najudobnejši položaj za spanje, ste na pravi poti! V dveh tednih lahko obvladate položaj, ki najbolj ustreza vašemu zdravstvenemu stanju. Dobra stran spanja na boku je boljša prekrvljenost in zato večja preskrbljenost s kisikom. Če si boste med kolena vtaknili blazino, si boste dodobra spočili mišice in sklepe. Slaba plat spanja na boku pa so težave s hrbtenico, saj je ta med ležanjem ukrivljena. Do drugačne lege vam lahko pomagata po ena zvita brisača na vsaki strani telesa. Spanje na trebuhu pa omili smrčanje in druge težave z dihanjem, a je po drugi strani najpogostejši vzrok bolečin v vratu. Če se želite takšnega položaja znebiti, zaspite z objeto blazino, ki vam bo onemogočila, da bi se kar tako prekucnili na trebuh.